Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Szlovákiából vagy Szlovákiáról?

Szlovákiából vagy Szlovákiáról?

Figyelt kérdés

Sziasztok, Szlovákiában lakom, de Budapestre fogok költözni pár hónapon belül, és amikor ez a téma előkerül, sajnos sohasem tudom, melyik a helyes válasz: Szlovákiából költözöm Budapestre vagy Szlovákiáról költözöm Budapestre? Az én füleimnek mindkettő helyesen hangzik, de gondolom valamelyik nem lesz az.

Köszi!

2023. okt. 19. 22:25
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
50%
Szlovákián belül élsz jelenleg, nem pedig az országon élsz rajta, mint valami lovas a lován. Éppen ezért Szlovákiából költözöl el, nem pedig Szlovákiáról. A lovas sem a lovából száll ki a lovaglás végén, hanem a lováról!
2023. okt. 21. 20:03
 12/25 BringaManó ***** válasza:
85%
Roppant érzékletes a hasonlat – csak gondolj bele, hogy MagyarországRA jön, és MagyarországON fog élni... ;-P
2023. okt. 22. 02:13
 13/25 anonim ***** válasza:

Tappancs mancsnak a kölcsönös érthetőségről

Pár hónappal ezelőtt egy wellness szállóban beszédbe elegyedtem egy csh emberrel, aki szlovák területen nőtt fel és magyar iskolába járt, így tudott kicsit magyarul. Ő határozottan állította, hogy a cseh és a szlovák közötti kölcsönös érthetőség az életkortól függ! Mert aki mégy Csehszlovákiában nőtt fel, annak nincs ezzel problémája, a fiatalok meg nem értik meg egymás csaeh ill. szlovák nyelvét. Én kifejezetten meglepődtem ezen.

2023. okt. 22. 16:49
 14/25 A kérdező kommentje:
13 - ez...szó szerint egyéltalán nem igaz :D Mármint, egyáltalán. 24 éves vagyok, egyáltalán nem nőttem fel Csehszlovákia idejében. Mégis teljesen megértem. Pl. menj fel redditre a Slovakia subredditre, rengeteg cseh ir oda csehül, rengeteg szlovák válaszol szlovákul és mindenki ért mindenkit. Egyáltalán nem tudom, honnan szedte ezt a hülyeséget :D
2023. okt. 22. 17:02
 15/25 anonim ***** válasza:

Ha nem baj, szeretnék kérdezni 3 dolgot, ami valamennyire kapcsolódik a kérdésedhez.

- Egyszer láttam olyat, hogy valaki azt írta egy internetes kommentben, hogy "Szlovákián él". Ti általában így szoktátok mondani? A többi országra pedig azt, hogy xy országban?

- Magyarországra mit szoktatok mondani: Magyarországon vagy Magyarországban?

- Ilyesmit a szlovák nyelv is csinál, ugye? Tehát "na" egyedül Szlovákia neve előtt áll (na Slovensku), vagy pár másik ország előtt is?

A kérdésre válaszolva: Magyarországon,

-> ha a saját országunkról beszélünk, akkor "rajta vagyunk".

Magyarországon élek, te Magyarországra jössz, Jancsi elmegy Magyarországról, stb.

-> Ha idegen országról beszélünk, akkor "benne vannak" az emberek.

Józsi Németországban él, Marcsi elutazik Franciaországba, Pista bácsi hazajött Dániából, te pedig Szlovákiából jössz.

2023. okt. 28. 02:18
 16/25 A kérdező kommentje:

15/

- szerintem nem. Én is hallottam már olyat, hogy "Szlovákián", de ez nem helyes.

- Magyarországon

- Csak Szlovákiánál mondunk "na"-t. Többire "v" pl. V Maďarsku (Magarországon), v Anglicku (Angliában), v Španielsku (Spanyolországban)

De ez kérdéses ugye, mert nem csak Magyarországnál mondjuk, hogy Magyarországon, hanem pl. Krétán (nem Krétában), Cipruson (nem Ciprusban), Thaiföldön (nem Thaiföldben)

2023. okt. 28. 08:47
 17/25 anonim ***** válasza:

15-ös vagyok, köszi a válaszokat. :)

Érdekes, hogy ebben a dologban pont hasonlít a magyar és a szlovák nyelvtan. :D

Na, ezekre (Krétán, Cipruson) nem is gondoltam. Itt szerintem az lehet a magyarázat, hogy szigetekről és szigetországokról van szó. Kréta nem önálló ország, hanem görög sziget. De bizonyos kisebb szigetországokat is úgy ragozunk, mint más szigeteket: Máltán, Naurun, vagy az általad említett Cipruson.

Ha egy hely nevében benne van, hogy "sziget" vagy "szigetek", akkor azt hiszem, mindig "...-sziget(ek)en" lesz.

A UK egy kicsit más. Ha a szigeteket nevezzük meg, akkor a Brit-szigetekre megyünk. De: Nagy-Britanniában, Egyesült Királyságban.

Japán valamiért kivétel, mert nem Japánra, hanem Japánba megyünk. Talán azért, mert nagy méretű szigetről beszélünk, de ez már csak találgatás a részemről.

Thaiföld esetében pedig végképp nem tudom, miért így alakult a ragozás.

Esetleg azt tudnám javasolni, hogy megjegyzed ezeket a ragozási alaptípusokat, és külön a kivételeket. Mert általában igaz, hogy:

- saját ország: Magyarország + -on, -ra, -ról.

- Idegen országok: -ban, -ba, -ból.

- Szigetországok: -(o)n, -ra, -ról.

Kivételekből kevesebb van.

2023. okt. 28. 12:30
 18/25 anonim ***** válasza:

(Egy jó tanács: ne nagyon reklámozd, hogy honnan jöttél. Sajnos sok olyan ember van, aki szerint a magyarság csak a határig tart, a határon túli pedig már csak szlovák, román, szerb, stb. lehet. És sajnos sokan nem is szeretnek titeket.

Szóval, ha nem akarod feleslegesen utáltatni magad, akkor inkább kerüld a témát. Csak akkor beszélj róla, ha mindenképp szükséges, vagy már jóban vagy az illetővel.

A költözéshez és az itteni élethez pedig a legjobbakat kívánom!)

2023. okt. 28. 21:48
 19/25 BringaManó ***** válasza:

"az lehet a magyarázat, hogy szigetekről és szigetországokról van szó"

persze

"A UK egy kicsit más. Ha a szigeteket nevezzük meg, akkor a Brit-szigetekre megyünk. De: Nagy-Britanniában, Egyesült Királyságban."

nekem ebből pont az jön le, hogy az sem más, ugyanúgy működik: alapból ban/ben, de ha "szigetes" elnevezés, akkor on/en/ön

"Thaiföld esetében pedig végképp nem tudom, miért így alakult a ragozás."

a föld utótag miatt. (a <bármilyen>földben elég fura lenne :-)

"Japán valamiért kivétel, mert nem Japánra, hanem Japánba megyünk. Talán azért, mert nagy méretű szigetről beszélünk"

vagy inkább 3900 szigetről, közte négy nagy...

2023. okt. 29. 00:12
 20/25 A kérdező kommentje:
18/ Sajnos azt tudom, az itt is megvan. Itt sem kedvelik annyira a magyarokat. Szerintem ezek ilyen nacionalista szerencsétlenek. :D
2023. okt. 29. 09:59
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!