Szlovákiából vagy Szlovákiáról?
Sziasztok, Szlovákiában lakom, de Budapestre fogok költözni pár hónapon belül, és amikor ez a téma előkerül, sajnos sohasem tudom, melyik a helyes válasz: Szlovákiából költözöm Budapestre vagy Szlovákiáról költözöm Budapestre? Az én füleimnek mindkettő helyesen hangzik, de gondolom valamelyik nem lesz az.
Köszi!
Szlovákiából érkezel, költözöl, Szlovákiáról beszélsz, mesélsz, írsz.
Megértik azt is, ha azt mondod, Szlovákiáról, de lehet megszólnak érte, hogy az nem helyes ragozás
#3 Van olyan terület, ahol magyarul úgy mondják, hogy ő SzlovákiáRÓL költözött ide?
(csak az irodalmi magyar említése miatt kérdezem, hogy ezek szerint van ilyen nyelvváltozat is elterjedve?)
Előre is üdvözlünk Magyarországon!
Háát tényleg bocsi 3-as, nem tudom, de az irodalmi nyelvhez ennek az egyébként alapvető kérdésnek nincs sok köze. :)
Ezt a köznyelvben is úgy mondjuk kérdező, hogy "Szlovákiából költöztem Budapestre". ...BÓL
Az irodalmi nyelv az meg a helyesen beszélt köznyelvhez képest, a helyesen beszélt hétköznapi nyelvhez képest egy választékosabb kifejezés készletet jelent. A köznyelv és irodalmi nyelv között nem a helyesírás és nyelvtan megléte vagy figyelmen kívül hagyása a különbség, hanem a választékosság. Egyébként meg érdekes az, hogy az emberek sokkal több szót megértenek, mint amit használnak és ez is rámutat a kettő közötti különbségre. Amit az emberek többsége csak ért, de nem használ, azt az irodalmi nyelv használja is. Az emberek általában véve értenek egy régi költőtől szinte bármit, amiből a kivétel nyilván a ma már nem érthető szavak, de értjük.
És azért a köznyelvben sem mondunk olyat, hogy "Szlovákiáról költöztem Budapestre". Ehhez nem kell irodalmi nyelvezet... bocsi 3-as válaszoló, csak tényleg... Az viszont valóban igaz, egyet is értek vele, hogy amire kérdező a 3-as utalt végső soron, hogy nem fognak megszólni érte, ha tudják, hogy Szlovákiából jöttél. Érdemes is említgetni és majd lelkesen javítgatják, hogy mit hogyan mondunk. :) A kérdés kiírásod alapján teljesen jól írsz mindent (kivétel akkor amit kérdeztél). És amúgy meg néha mi is rákérdezünk valamire. :)
Kérdező lehetne egy kérdésem? Inkább csak a Szlovákiához kapcsolódik és egy nem magyar nyelvi kérdés lenne, csak érdekes lenne hallani róla elsőkézből is. :)
Egy szlovák és cseh megérti egymást? Mit tudsz erről? (Ezt szokták tárgyalni úgy egyébként, mint kérdéskört.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!