A következő mondatban: "Legyen már vége a vitának.", a vitának szó miért határozó? Ha nem az, akkor az egyes részek milyen elemek (alany, állítmány, stb)?
Figyu, ez reménytelen... elhiszem, hogy mindig kicsit mást mond, de attól még nem lesz okosabb.
Az még elnézhető, hogy 1. válaszolóként nem gondoltad, hogy az az okos gép hatalmas böszmeséget mond (én sem gondoltam volna....), de utána volt egy #2-es meg egy #5-ös válasz, azok alapján azért már talán saját magad is látod, hogy az AI-válasz marhaság.
A (közel) "tökéletes" #2-es:
"a ’legyen’ az állítmány (felszólító módú létige),
a ’vége’ az alany (a vég legyen),
a ’vitának’ pedig az alanyhoz kapcsolódó birtokos jelző (a vitának a vége)."
és ezt korrigáltam az #5-ösben:
"nem birtokos jelző... ... a neve: birtoklást kifejező részeshatározó."
Na most ezek után még hány olyan égbekiáltó ökörséget kell elolvasnunk, hogy
"Nincs explicit alany"
"az alanyt közvetlenül nem nevezi meg"
""a vitának" rész a mondatban a határozó, amely kijelöli, mire vonatkozik az igény vagy utasítás"
"A "vita" szó a tárgy"
"és a "nak" rag segít meghatározni a vita tulajdonosát vagy célját."
???
Plusz szerencsétlen összevissza hadovál a határozóról egy válaszon belül is:
""a vitának" kifejezés ... nem határozó"
""a vitának" rész a mondatban a határozó"
"A "vita" szerepeltetése a határozóban mutatja, hogy mire vonatkozik a mondat tartalma."
"A mondatban nincs kifejezett határozó, amely részletezi az "legyen" igét vagy az "a vita" kifejezést."
Kérlek, hogy a további hasonló válaszokat olvasd el, értelmezd, és csak akkor küldd el nekünk, ha okosságok vannak benne (az eddigiekben nem találtam...), vagy ha kérdésed van. Ha lehet, ez esetben is csak azt a szövegdarabot küldd, amelyik kérdéses számodra.
Az AI-válaszok bemásolásával nem leszünk gazdagabbak, mert ma már mindenki tud hasonlókat generálni, ha átkopizza a kérdést, és megnyomja az entert...
szerintem ebben nincs meglepő, a guglival is ugyanez van: sokszor a kérdező nem keres rá, a válaszolók pedig megmutatják neki, hogy egy mozdulat lett volna...
(de akár a helyesírási szabályokat is mondhatnám, hiszen a szabályzat is fent van a neten – bár abban kicsit nehezebb megtalálni a választ "helyismeret" nélkül, ezt belátom... :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!