Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Ebben a mondatban milyen...

Ebben a mondatban milyen mondtarész a "Klárinak"? Klárinak nem kell mindet megoldania. (Nem kell - állítmány, megoldania - alany, Klárinak? )

Figyelt kérdés
2019. szept. 18. 09:49
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
18%
Alany (kinek nem kell megoldania?-Klárinak)
2019. szept. 18. 09:55
 2/12 GLadislaus ***** válasza:
77%

Biztosan?

Akkor miért van részes esetben?

2019. szept. 18. 10:51
 3/12 anonim ***** válasza:
100%

Alany BIZTOS NEM.

[link]

Az ott egy részeshatározó lesz szerintem, esetleg állandó határozó.

2019. szept. 18. 11:24
 4/12 anonim ***** válasza:
24%

Jelen példában a "Klárinak" szó, amely a mondat alanyát képezi, nem részes esetben van, hanem Klári a cselekvő személy, melyet -nak, -nek ragos főnévként külön megneveztünk. Ilyen ragos alakokat a kell, lehet, szabad, van, nincs állítmányhoz csatlakoztatjuk.

Pl. Erzsinek el kell mennie. Ugyanaz, mint a Te példamondatod.

2019. szept. 18. 11:59
 5/12 anonim válasza:
RÉSZESHATÁROZÓ!!!! Mit állítok? nem kell . mi nem kell? Megoldania. Mit? mindent
2019. szept. 18. 12:24
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

"Jelen példában a "Klárinak" szó, amely a mondat alanyát képezi, nem részes esetben van, hanem Klári a cselekvő személy, melyet -nak, -nek ragos főnévként külön megneveztünk."

Nem alany. Hiába írsz analóg mondatokat, azokban SEM alany. Olvasd már el a linkelt cikket, abban is egy hasonló mondat van és ott is leírják, hogy NEM ALANY.

2019. szept. 18. 12:51
 7/12 chtt ***** válasza:
100%

Elolvastam a cikket, de nekem a kettő nem ugyanaz. Ott az igén nincs személyre utaló rag (vagy hívják akárhogy, talán erre téved egy magyaros), ezért abszolút kétértelmű.

Ez a mondat - nekem - így lenne kétértelmű:

Klárinak nem kell mindent megoldani.

- ami jelentheti azt, hogy Klári az, akinek nem kell mindent megoldania (hagyjon már másnak is egy kis megoldanivalót)

- és jelentheti azt, hogy álljon már meg a nászmenet, gyerekek, nem kell nektek mindent megoldanotok ennek a Klárinak (érts: Klári helyett, Klári kedvéért).

Lehet, hogy félrevisz a nyelvérzékem, de az a kis "a" az ige végén nekem azt jelenti, hogy Klári a "cselekvő". Ki az, akinek nem kell mindent megoldania? Klári.

Ezzel együtt, ha nincs köztünk magyar szakos vagy magyartanár, csak okoskodunk, beleértve jómagamat is.

2019. szept. 18. 16:22
 8/12 anonim ***** válasza:
100%

Akkor kimásolom az ide vonatkozó részt, mert a szövegértés láthatóan nem megy:

"Először is tisztázzuk, hogy a jelenlegi egyetemi hagyományos magyar nyelvtan tankönyve, a Magyar grammatika szerint ebben a mondatban (illetve általában a kell mellett) a főnévi igenév, azaz a fizetni az alany. Ezt elvileg az is alátámasztaná, hogy Mi kell? kérdésre válaszolunk úgy, hogy Fizetni. Valójában a nyelvhasználók jelentős – főként nyelvtant nem tanult – része számára inkább a Mit kell? kérdés hangzana itt jól, ami inkább arra utalna, hogy a főnévi igenév ebben az esetben tárgy. Mindenesetre akár így, akár úgy, az biztos, hogy a szolgáltatónak, illetve a beilleszthető nekünk semmiképpen sem alany, mivel a magyar nyelvtanok csakis alanyesetben álló főnevet tekintenek alanynak."

A cikk többi része a mi szempontunkból nem releváns, de az midnenképp kiderül, hogy itt - analóg módon - a megoldania az alany, és nem a Klárinak.

2019. szept. 18. 16:44
 9/12 chtt ***** válasza:
75%

Attól, hogy sértegetsz, nem biztos, hogy igazad van.

Nem mondtam biztosra, hogy alany, mert nem vagyok magyaros, s bár a nyelvérzékem alanynak súgná (ahogy írtam is: "ki az, akinek nem kell megoldania mindent?"), teljesen elhiszem, hogy nem az, mert nem értek hozzá. Viszont állítom és remélem, hogy ez a bizonyos nyelvérzék nem csap be, amikor azt mondom, hogy nem ugyanaz a "fizetni - fizetnie" / "megoldani - megoldania" igealak. (Amúgy, amennyire értek hozzá, tőlem akár állandó határozó is lehet, ahogy a hármas írta, azt úgysem bírtam megérteni soha:)

Kedves Kérdező, ha úgy jön ki a lépés, megírnád, mit mondott a tanárod? Ha nem felejtem el, holnap én is kifaggatom a magyarosokat. Köszi.

2019. szept. 18. 22:56
 10/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm a linket, más ugyan a felvetett probléma, de végül is választ ad erre is, részeshatározó. A legvégén fejtegeti, elismerve, hogy nagyon logikátlan, de akkor is az.

A főnévi igenév ragozási dilemmához hadd adjak segítséget! Ha általános, akkor nem ragozzuk: Dohányozni tilos! Ha valakihez kötődik, akkor ragozni illik: Haza kell mennem.

Sajnos a magyartanáromtól én már nem tudom megkérdezni, ő már fenntről figyel, neki köszönhetem, hogy elég jól tudom a nyelvtant még ma is, de ez a fenti mondat kifogott rajtam. Köszönöm, valamilyen szinten mindenkinek igaza volt! :)

2019. szept. 19. 17:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!