Ebben a mondatban milyen mondtarész a "Klárinak"? Klárinak nem kell mindet megoldania. (Nem kell - állítmány, megoldania - alany, Klárinak? )
Hali, ha részes, ám legyen részes. :)
Nem felejtettem el ma végigkérdezni a magyartanárokat nálunk, de csak annyiban nem tévedtem, hogy ott az az "a" az ige végén, tehát nem kétesélyes, mint a cikk példamondata. Valóban nem alany.
Egy mondta részesnek, a többiek azt, hogy részesnek tűnik, de mégsem az, és némi megbeszélés után az állandó határozó mellett tették le a voksukat.
Részes vagy állandó, személy szerint nagyon örülök, hogy a mindennapi életben nem kell ilyen kérdésekkel szembesülnöm, mert bár nem voltam rossz magyaros, nagyon úgy fest a dolog, hogy manapság tán meg is buknék. :D
Szép estét mindenkinek!
:)
Én is állandó határozót mondtam volna – legalábbis a mondat legvalószínűbb értelmében –, de sajnos csak most érkeztem... :-)
Csakhogy attól, hogy a "megoldania" végén ott van az az "a", még lehet több értelme, és a másik értelemben a "Klárinak" mégiscsak részeshatározó... Ekkor a mondatban nem jelenik meg, hogy ki oldja meg a feladatokat (tehát nem Klári), csak a szövegkörnyezetből derül ki, pl.:
Klári és Eszter egyaránt jó tanár, Pistike szereti is mindkettőjüket. Eddig Eszter tanította a matekot, és tőle tartott egy kicsit Pistike, mert ő csak akkor adott ötöst, ha a dolgozatban minden feladat hibátlan. Idén azonban más a helyzet, Pistike kicsit fellélegezhet: Klárinak nem kell mindet megoldania. Ő 1-2 hibára is megadja az ötöst Pistikének.
[Bocs, kicsit erőltetett példa, de hát hozott anyagból kellett dolgoznom... :-)]
Ui.: Lehet, hogy a Nyest-cikk is utal rá, hogy a főnévi igenévre biggyesztett személyrag nem mindig teszi teljesen egyértelművé a mondatot, most nem olvastam a cikket (korábban talán már igen...).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!