Légy jó! Ebben a mondatban az egész az állítmány, vagy csak a légy?
Szerintem meg az egész. Nyilván a kérdező sem véletlen tette fel a kérdést, nem olyan egyértelmű.
Pl, ha az a mondat, hogy "te nagyon ügyes vagy", akkor itt az állítmány az "ügyes vagy", nem pedig a "vagy". Névszói-igei állítmány a helyes megnevezés. Tehát szerintem az egész mondat állítmány, és rejtett alany a "te".
Közben látom teljesen tévútra vezetted a kérdezőt, úgyhogy kerestem bizonyítékot:
"Légy egy fűszálon a pici él. (József Attila)"
"A mondat állítmánya a felszólító módú, jelen idejű, egyes szám második személyű kopula és az alanyesetben álló főnév (légy él) alkotta névszói-igei állítmány, melynek alanya a kopula személyragjával kifejezett egyes szám második személy. (Az állítmány jelentésviszonya alapján azonosító. Elemzéséről l. lentebb.)"
Tehát a teljes mondat állítmány: LÉGY JÓ.
Köszönöm!
És ebben a mondatban:
Legyen békesség!
?
Itt a bekesseg az alany es a legyen egy felszolito modu ige. (Probald ki kijelentomodban: "bekesseg van", maris nem kerdes, hogy mi micsoda. Lasd meg: Geza elmegy. Geza menjen el! Geza elmegy? Geza elmehetett volna. Nem szabad megijedni az igemodoktol.)
Amugy a legy jo eseteben a jo azert sem minosegjelzo, mert ahhoz, hogy jelzo legyen eleve kell egy jelzett fonev (vagy nevmas). Tehat jelzo csak jelzos szerkezetben fordulnak elo, tobbnyire a jelzett szo elott:
A jo konyv. Szep Helena.
Amint nem ez a helyzet, maris allitmany:
A konyv jo. Helena szep.
Es ha innen folytatjuk: Helena legyen szep! Maris egy hasonlo mondatunk van, mint a Te legy jo. CSak itt elhagyjuk azt hogy te, ott meg nem hagyjuk el azt, hogy Helena.
Amugy nagyon ritkan jelzot a jelzett szo moge lehet rakni, ami igy fest:
Helena, a szep. De akkor megint nem ez onmagaban az allitmany, hanem van egy masik dolog, ami allitmanykent mukodik:
Itt jart Helena, a szep.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!