Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Hogy lehet eldönteni, hogy mi...

Hogy lehet eldönteni, hogy mi az állítmány a mondatban?

Figyelt kérdés

A kérdése, hogy mit állítok..

Mondjuk itt ez a mondat, hogy Az idő ma ködös.

Itt 3 dolgot állíthatok; hogy az IDŐ ködös, vagy MA ködös, vagy KÖDÖS. Honnan tudom, hogy melyik a helyes? Az idő az alany, tehát valószínűleg ki van lőve. A maradék 2-ből, meg úgy általánosságban mi az állítmány a mondatokban?

Mielőtt tudatlannak neveznétek, nem rég vettük és holnap írunk belőle, 7.-es vagyok.

2014. jan. 16. 16:38
 1/4 anonim ***** válasza:
Nekem is ez volt a bajom ezzel, mit állítok? hát azt ami le van írva :D (sajnos érdemben nem tudok válaszolni, mert régen tanultam, de ahogy mondtam, akkor se tudtam igazán. de a tippem, hogy nincs állítmány itt, csak alany, időhatározó, meg minőségjelző vagy mi volt)
2014. jan. 16. 17:16
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Ha az állítmányra rákérdezhetsz azzal, hogy "Mi ....?", és az alanyt kell kapnod. Pl:

Mit állítunk?

Idő

Hát ez nem jó

Mit állítunk?

Ma

Mi ma? Itt nem kapod meg, hogy az idő a Mi kérdéssel.

Mit állítunk?

Ködös

Mi ködös? Az idő. Ez így értelmes.

De egyébként meg gyakoroljad, és ösztönösen jön egy idő után.

2014. jan. 16. 17:46
 3/4 supra01 ***** válasza:
100%

A mit állítunk kérdésen kívül még másra is kell figyelni pl:

Az állítmány a mondatnak az a része, ami az alannyal kapcsolatos történést fejez ki. Megmutatja, hogy az alany mit csinál, mit cselekszik, mi történik vele.

Mit állítunk? KÖDÖS

Ki vagy mi ködös? Kiről vagy miről állítjuk, hogy ködös?

Az IDŐről, alany.

Mikor ködös?

MA, időhatározó

Az állítmány szófaja legtöbbször ige, ezt hívjuk igei állítmánynak.

Azonban az állítmány nemcsak igei lehet, hanem névszói és névszói-igei is.

Ez a kutyus a nővéremé.

Mit állítunk? A nővéremé.

A nővéremé szó szófaja névmás, ami a névszók csoportjába tartozik, ezért egy névszói állítmányt kaptunk.

Nagyon okos vagy.

Mit állítunk? Okos vagy.

Azt látjuk, hogy az állítmányunk két részből áll: egy névszóból(okos=melléknév, ami a névszók csoportjába tartozik) és egy igéből (vagy).

Ezért ezt névszói-igei állítmánynak nevezzük.

2014. jan. 16. 17:49
 4/4 anonim ***** válasza:

Csak szólok, hogy ettől a tanévtől egy olyan alternatív nyelvtant tanítanak, amiben nincs névszói állítmány. Pedig ez rosszabbul írja le a magyar nyelv szerkezetét, mint ami névszói állítmányt is használ.

A Mit állítok? kérdésre természetesebb az a válasz, hogy ködös, mint az, hogy ködös van. Aki elrendelte ezt a módosítást, az hülye van.

2014. jan. 16. 20:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!