Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Helyénvaló dolog-e egy vitában...

Helyénvaló dolog-e egy vitában, ha valaki úgy akar eldönteni a vitát, hogy címével, rangjával kérkedik?

Figyelt kérdés

A. egyén nem diplomás, tegyük fel nincs végzettsége, de jó, legitim érveket hoz, amelyek iránt megerősítést vagy cáfolást vár

B. egyén minden érvét rövidre vágja azzal a kijelentéssel, hogy "én a helyében nem nyilatkoznék" vagy "én orvos, mérnök stb. vagyok és jobban tudom".

Amikor rákérdez A. személy konkrét érvekre, vagy hogy magyarázza el, azonban B. nem vitatkozik, hanem egyszerűen kijelenti, hogy jobban tudja.

Rengetegszer tapasztalom ezt, ez helyénvaló?

Szerintem ugyanis egy vitában csak érvek ütközhetnek egymással, nem rangok, címek. Nyilván ha valaki jobban ért hozzá, az az érvein is meglátszik, de pusztán "lekussoltatni" valakit ,mert nincs végzettsége nem túl korrekt.

2013. nov. 10. 14:12
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

[link]

az érvelési hibák egyik tipikus esete. :)

2013. nov. 10. 14:36
 2/3 anonim ***** válasza:
Akkor lehet helyénvaló, ha már többször elmagyarázták a kérdést, és az illető továbbra sem képes megérteni.
2013. nov. 10. 15:47
 3/3 anonim ***** válasza:

Nem helyénvaló; mint az 1. válaszoló írta, ez érvelési hiba.

Egy másik gyakori (és még "rondább") érvelési hiba az "argumentum ad hominem", ami gyakran előfordul.

Szerintem egyébként a "nem túl korrekt" kifejezés igen enyhe, én erősebbet használnék. :D

2013. nov. 10. 16:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!