„Instagram privát üzenet” helyesírása [?]
Egybe? Külön? Kötőjel?
Jelenlegi tudásom alapján pl az Asztali alkalmazások fejlesztését le tudom írni „asztalialkalmazás-fejlesztés”-ként, de a fenti példát nem igazán tudom, hogyan kellene.
Van esetleg valami AkH-pont erre vonatkozóan?
Nem a tulajdonnév miatt kérdezem, csak a fordított kapcsolás miatt.
A 141/b egy ilyen példát sem említ, ahol a második rész a kéttagú.
dehogynem:
„Ritkábban ugyan, de előtag is járulhat szókapcsolathoz, például: házi feladat, de: kémia-házifeladat.”
nem instázom, de gondolom, ott is ugyanúgy egy külön "fogalom", egy fix kifejezés a "privát üzenet" (a.k.a. PÜ, PM), mint a netes élet számos más területén, pl. a GYK-n is.
bizonyára azért szeretné a kérdező ezeket egyben tartani, én megértem.
(persze abban igazad van, hogy a "privát üzenet" némileg redundáns, mert a többi fajta üzenetet nem "üzenetnek" szoktuk hívni (ha jól sejtem), hanem pl. kommentnek, válasznak, úgyhogy a "privát" jelző csak magyarázó, egyértelműsítő funkcióval van ott az "üzenet" előtt, azért, hogy az is jól értse, aki esetleg bizonytalanabb az adott platform terminológiájában.)
ja, bocsánat, nem úgy értettem, hogy "hivatalosan" hogy hívják ők maguk (a szolgáltatók), hanem hogy a nép ajkán milyen formában él, és bizonyára láttál már számtalan olyat, hogy "majd megírom PÜ/PM-ben".
(ugyanígy a "poszt" meg a "komment" is olyan szó, amely amúgy hivatalosan, az Fb-n "bejegyzés" és "hozzászólás", de mi mégis így hívjuk)
de persze nem ismerem a kérdezett kifejezés kontextusát, nem erőltetem a "privát üzenet" egyben tartását, miattam lehet Insta-üzenet is, vagy bármi, ahogy jólesik.
ha azt mondod, hogy az Instagram-privátüzenet kissé erőltetett, terjengős, és formailag sem a legszebb, akkor nem áll módomban vitatkozni. :-)
én csak a helyesírási kérdésre próbáltam válaszolni, de a te észrevételed is jogos lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!