Az RSA működik úgy is, ha nem a nyilvános enkódoló, hanem a privát dekódoló kulcsomat választom véletlenszerűen?
Az itt található leírásban: [link]
annyit változtatnék, hogy nem az e, nyilvános enkódoló kulcsot választanám véletlenszerűen, hanem a d privát dekódoló kulcsot, és ebből számolnám ki az e-t.
Vagyis kb a kérdésem, hogy ebben az esetben, az e-ből tudnak-e bárhogy/bármit következtetni a d-re.
"e-ből tudnak-e bárhogy/bármit következtetni a d-re"
Valójában nincs enkódoló meg dekódoló kulcs. A kulcspár két tagja közül tetszőlegesen is választhatunk privát és publikus kulcsot. Egyikből ugyanolyan meló a másikra következtetni, mint fordítva.
#1:
Ez biztos, hogy dig. aláírásnál én választom a privát kulcsomat (hogy rel prím legyen), és nem a fenti algoritmusnak megfelelően az e-ből jön?
#3:
Hát, a hivatalos verzióban ugye a nyilvános e általában szép (mondjuk 65537), de ha nem is szép, akkor is random van választva. Az én verziómban meg amit nyilvánosságra hozok, az egy származtatott adat.
Szóval a priori az ember azt gondolná, hogy lehet, hogy van valami plusz információtartalma a véletlenül választotthoz képest.
"a nyilvános e általában szép (mondjuk 65537)"
Én nem az e-ről írtam, hanem a két kulcsról. Ha megnézed az általad linkelt cikket, az 'e' nem azonos magával az RSA kulccsal. Továbbá az eljárás kódoló és dekódoló kulcsokról ír, de a kettő funkciója tetszőlegesen felcserélhető. Ha a kulcspárból az egyikkel kódolsz, csak a másikkal tudsz dekódolni, mindegy melyik melyik.
A kérdés pedig az, hogy választhatom-e én magam privát kulcsot, és megadhatom-e nyilvános kulcsnak azt, amit ebből számolok ki.
Az #1 és #3 jók, de a kételyeim ott vannak #4-ben.
#5:
Te érted félre a kérdést, vagy nem sikerült jól leírnom, mindenesetre nem az, amiről beszélsz.
A privát kulcsomat szeretném választani, és a nyilvánost generálni a privátból, a megszokottal ellentétesen.
Nem vagyok biztos abban, hogy így nem árulok-e el plusz információkat.
"választhatom-e én magam privát kulcsot, és megadhatom-e nyilvános kulcsnak azt, amit ebből számolok ki"
Természetesen. Generáltathatsz saját RSA kulcspárt, vagy magad is kiszámíthatod őket, csak annyi az elvárás, hogy működjön velük az RSA algoritmus (különben a feladó nem fogja tudni kódolni az üzenetet a publikus kulcsoddal, ill. te nem fogod tudni elolvasni.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!