Tudtok-e olyan szavakat, amik kizárólag egy szókapcsolatban/kifejezésben használatosak?
#13:
"Én a "rík" részére gondoltam. Magában nincs is ilyen szó"
Tényleg nincs. Az a szó a rí. Remélem, így már ismerős. :-)
(Ha esetleg még nem hallottad, akkor ez ma örökre megváltozott. :-)
"A megríkat azt kéne jelentse a magyar nyelv szabályai szerint, hogy valakit ríkásra késztet."
értem én a visszafelé következtetést – de ebből is látszik, hogy a nyelv nem ilyen egyszerűen működik...
az általad használt kéne szóból meg úgy tánik, mintha a "ké" volna a szótő, ugye... ;-)
a "késztet" meg pláne milyen szó már... van kész igénk? (vagy készt?)
-----
#14:
vicc volt?... természetesen "rívás". (vö. "sírás-rívás")
apropó: a sírás-rívás talán egy jó megfejtés az eredetire, mert a rívás-t szerintem más kontextusban nemigen használjuk (ma már).
Eltérek az eredeti kérdésről, de a hatos válaszoló kérdésére, hogy mi a hón, aminek ma csak az alját ismerjük: nagy valószínűséggel a váll régi neve volt ez.
"A nyelvünkből mára már kihalt hón a Tájszótár szerint egykor vállat, egész pontosan a kar vállízületét jelenthette. Más magyarázatok szerint a hón ugyanaz, mint a hónalj"
ha a kény(é)-re gondolsz, akkor az azért előfordul másban is:
kényes, kényúr, önkény, kénytelen...
Találtam még egyet: kólint.
Csak ekkor használjuk: fejbe kólint.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!