Az "egyelőre még" szókapcsolat helyes?
A nyelvben van redundancia. Ez nem feltétlenül hiba, sőt esetenként praktikus is. Ha egy adott nyelvet beszélők használnak egy redundanciát tartalmazó szófordulatot, akkor az a nyelv része, nem tekinthető helytelennek. Ha mi magyarok használjuk a „de viszont” vagy a „mert hiszen”, „egyelőre még” kifejezéseket, akkor az a nyelv része, nem kell tőle idegenkedni.
Van egy csomó olyan redundáns nyelvi elem, ami fel sem tűnik, annyira mélyen a nyelv része. „Én megmondtam”. A megmond ige ragja egyértelműen jelzi, hogy ki az, aki itt megmond valamit, az „én” redundáns, anélkül is értelmezhető lenne a mondat. A „semmit nem tett” meg egyenesen logikátlan. Kettős tagadás, és van olyan nyelv, aminél így is értelmeződik egy ilyen mondat, azt jelenti, hogy nem tétlenkedett, a „semmit” nem csinálta, minden mást igen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!