Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » A "mályii" szót hogy kell...

A "mályii" szót hogy kell helyesen írni?

Figyelt kérdés
Mert ugye van a Mályi nevű település, és ha pl. azt akarom írni mályii gyerek vagy ember, azt hogyan kell helyesen? Mert gondolom két i betű egy szóban nem lehet egymás mellett.
2010. okt. 8. 22:24
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%
mályi
2010. okt. 8. 22:31
 2/13 anonim ***** válasza:
100%

Ha -i a vége a településnek, például Bugyi, akkor az alábbiként alakul a dolog:

"Ez a gyerek bugyi" (bugyi származású :-D)

2010. okt. 8. 22:37
 3/13 anonim ***** válasza:
83%
2 i-vel biztos nem, sztem mályi.
2010. okt. 8. 22:50
 4/13 anonim ***** válasza:
0%

pedig 2 "i" vel kell irni.

ha ide irod kommentbe nagy kezdobetuvel, akkor sem huzza ala.

2010. okt. 9. 01:04
 5/13 anonim ***** válasza:
0%

pl. van hol 3 "i" is lehet: Hawaiii

ezt sem huzza ala. elozo vagyok.

2010. okt. 9. 01:06
 6/13 anonim ***** válasza:
100%

mályi.

75%-os, ne egy számítógépes szövegjavítóból tanuld a helyesírást.

2010. okt. 9. 01:27
 7/13 anonim ***** válasza:
0%

:|

hanem miből? mi az ami okosabb egy számítógépnél?

ms office, google meg a magyarhelyesirasponthu szerint is Mályii. Te biztos okosabb vagy.

2010. okt. 9. 01:37
 8/13 anonim ***** válasza:
100%

Kedves 75%-os

sajnos nekem is azt kell mondjam, az MS Office nem éppen a legmegbízhatóbb nyelvhelyesség ellenőrző.

a magyarhelyesirasponthu jónak tűnik bár én nem ismerem.

Egy bíztos azt írtad hogy:

„Mályii”. Ami azért is rossz mert nagy M betűvel van meg azért is mert két i-vel van. Nem is olyan régen én is így írtam volna, de mivel barátnőm rokonsága Reziben laknak így ők rezi lakosok, és rezi búcsú van náluk. Eleinte furcsának tűnt számomra is, de ők jobban tudják nálam sőt még a google translate-nél is.

Alapvető tévhit:

„mi az ami okosabb egy számítógépnél? ”

A számítógép alapvetően semmit nem tud, csak összeadni. Meg tárolni. De azt nagyon gyorsan. A programokat bizony emberek írják. És ha az ember hibázott a programozásnál, akkor bizony a program minden egyes alkalomnál mikor fellép a hiba, hibázni fog.

2010. okt. 9. 02:28
 9/13 anonim ***** válasza:
100%

hallod ha már könyvet ki sem nyitsz (pl Magyar Helyesírás Szabályai), azért a google-t tudhatnád használni te kocka.. (van élet a számítógép után is :O)

"174. Ha egy földrajzi név egyelemű (azaz egyetlen egyszerű szó), az alapformát

természetesen nagybetűvel, az -i képzős származékot pedig kisbetűvel kezdjük. Az -i-re

végződő ilyen szavak -i képzős származékában (kiejtésüknek megfelelően) csak egy i-t írunk.

Alapforma: -i képzős forma:

Európa európai

Itália itáliai

Erdély erdélyi

Mátra mátrai

Duna dunai

Debrecen debreceni

Krakkó krakkói

Tamási stb. tamási stb."

[link]

2010. okt. 9. 14:41
 10/13 anonim ***** válasza:
100%

Engem nem érdekel, mit mond a google, a számítógép és hasonló dolgok, ha helyesírásról van szó. Egy dolog számít: a helyesírási szabályzat, és ebben benne van, mint ahogy az előttem szóló is bemásolta.

És Hawaii esetében sem lesz több i, csak kettő. A melléknévvé válást a kis kezdőbetű mutatja. (Meg persze a szövegkörnyezetből is adódik, ha szövegben fordul elő.)

2010. okt. 9. 21:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!