Ha a "meggy" két "gy", akkor a "meggyel" vagyis "meggy-vel", ahol a "v" hasonul, miért nem három "gy", vagy esetleg lenne kötőjeles?
Azért, mert az egy-vel = eggyel
De szerintem az egy-et két gy-vel kellene írni, mert úgy ejtjük...
Mindenkit felpontoztam. Tetszik a logikamenet. Engem ugyan nem érdekel a nyelv, de ez jó felvetés, és nem is igazán van rá magyarázat.
A kettő- kaksit, még megértettem :D de a „ "négy" finnül "nejlä", a "három" "kolme" ”-ban nem találok logikát a magyarral :D.
"Azért, mert a magyar nyelv egyik szépsége, hogy kiejtés szerint ír."
Ebben csak az a kellemetlen, hogy a magyar NEM kiejtés szerint ír. A magyar helyesírásnak négy elve van, ezek egyike (nem eggyike) a kiejtés szerinti írás elve. Mellette van még olyan finomság, mint a szóelemzés elve (mondja, nem "monygya"), illetve a hagyomány elve (nem "fojó", hanem folyó), és a negyedik: az egyszerűsítés elve. Ezért írunk "tollal", és nem tolllal, csak a példa kedvéért.
Hát ezért nem "három gy", és nem is kötőjeles a "meggyel". Mert ez a szabály.
Ez nagyon jó volt:D
De természetesen teljes mértékben elhatárolódom ettől a hímsoviniszta kijelentéstől!
Annyit tennék hozzá az eszmefuttatásokhoz, hogy az egyel és az eggyel szó teljesen mást jelent.
Egyel (ige): Kiegyeltem a répát, mert nagyon sűrű volt.
azaz egyel = ritkít
Eggyel (ragos számnév) : Eggyel több ötösöm van, mint tavaly.
Aztán meg üdvözlöm a magyartanárod, mert ha az én gyerekeimnek ilyen kérdésekre a választ mástól kellene hallaniuk, hát kiakadnék! Mi minden ilyen problémát megbeszélünk magyar órán!
Tulajdonképpen ez nem "probléma", csak egy ötlet.
Mert szerintem az "egy"-et két "gy"-vel mondjuk. És egyszerűen nem értettem, miért nem írjuk is annyival. Aztán arra gondoltam: "biztosan azért, mert akkor bajok lennének a toldalékoknál", de rájöttem, hogy a "meggy" is két "gy", és azt sem kötőjellel toldalékoljuk...
Egyébként mindig nagyon jó tanáraim voltak (nem minden tantárgyból, de magyarból igen)
:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!