Ha a "meggy" két "gy", akkor a "meggyel" vagyis "meggy-vel", ahol a "v" hasonul, miért nem három "gy", vagy esetleg lenne kötőjeles?
Akkor az egyet miért nem írják dupla "gy"-vel?
Mindenki két gy-vel mondja
"Eggy, megérett a meggy"
És hülyeség például a: négyen, kettőn, egyen (mit egyen meg??)
Eddig azt hittem, hogy azért nem két "gy"-vel írják, mert toldalékolni nem lehetne csak így: eggy-gyel
Dehát ha a meggyet sem kötőjelezik, hanem "egyszerűsítik", mint mondod...
Az "egy" szót 1 "gy"-vel írják, és azért hangzik kettőnek kimondva, mert próbáld meg kimondani eggyel :P
Négy -en, kettő -n, egy -en, hárm -on, nekem teljesen normálisnak tűnik, nem tudom, neked miért nem.
első
Azért, mert a magyar nyelv egyik szépsége, hogy kiejtés szerint ír. Vagyis, ha két gy-vel ejtjük az "egy"-et, akkor miért nem írjuk is annyival?
Eleve hülyén hangzik, hogy "egyen". Azért hangzik hülyén, mert olyan, mint az "egyél". "Eszik, egyél, egyen". Érted.
Ha két gy-vel lenne írva, nem lenne ez a "baki".
Nem ez az egyetlen dolog a magyarban, amit máshogy írunk, mint ahogy ejtjük. Pl azt, hogy tízes senki nem hosszú í-vel ejti, ugyanígy a húszas. Nem kell mindenben okot keresni, csak.
2.
Ez ilyen, egyik nyelv sem teljesen logikus, de ez a probléma szerintem nem valami nagy dolog. A magyar nyelv nem mindig ugyanúgy ír, létezik a kiejtés szerinti elv, az egyszerűsítés elve, a szóelemzés elve, valamint a hagyományőrzés elve; egyszer az egyik érvényesül, másszor a másik, meg persze egyszerre több is.
első
"Az "egy" szót 1 "gy"-vel írják, és azért hangzik kettőnek kimondva, mert próbáld meg kimondani eggyel :P"
Valami itt nem stimmel! Eggyel előre lép. Ezt dupla gy-vel kell írni és mondani is! Ugyanis az a szó hogy "egyel" mást jelent!Semmi köze az egyhez!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!