Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Hogyan kell helyesen írni?

Hogyan kell helyesen írni?

Figyelt kérdés

Hogyan írjuk le helyesen ezt a szót: kuplunggal, vagy kuplungal?

Nyilván nem a legjobb így kifejezni, lehetne másképp is, de haver - haver között zajlott le a beszélgetés:

"- Én mindig kuplunggal stratolok."

2023. jan. 28. 10:36
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
Kedves BingaManó, Köszönöm szépen válaszod és az Nádasdy-rást linkjét is. Érdekes írás volt. Ha már fölmerült: ,,ká és há'', ,,há és em'' --- valahogy mindig is majomkodásnak éreztem, hogy betűszavak kiejtésébe a magyaron (és a latinon) kívül bármi más nyelvet is beemeljen az ember. A neveket nagyjából úgy ejtem, ahogy Nádasdy is írja, a cikkéből nekem csak egy dolog tűnik furcsának: a japán neveknél én nem érzem erőltetettnek vagy ízléstelennek a magyaros sorrend tudatos alkalmazását, sőt, úgyanezt még egyéb külföldi neveknél is elfogadatónak érzem (a régi xvii-xix századi szokást feleleventve).
szept. 22. 20:42
 12/12 BringaManó ***** válasza:

"betűszavak kiejtésébe a magyaron (és a latinon) kívül bármi más nyelvet is beemeljen az ember"

csakhogy a nyelv nem egy teljesen konzisztens rendszer, hanem egy csomó szokás, hagyomány stb. van benne, és ha valamiért magyarul jupiszi-t vagy écsbió-t vagy dídzsé-t vagy piár-t szoktunk meg, akkor kár kapálózni, felesleges és nevetséges lenne erőltetni, hogy márpedig az úpécé...

szept. 22. 21:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!