Hogyan kell helyesen írni?
Hogyan írjuk le helyesen ezt a szót: kuplunggal, vagy kuplungal?
Nyilván nem a legjobb így kifejezni, lehetne másképp is, de haver - haver között zajlott le a beszélgetés:
"- Én mindig kuplunggal stratolok."
Írd úgy, hogy tengelykapcsolóval.
Kiküszöbölöd a nyelvtani ismereted hiányosságodat, és még szakszerűbben is fogalmazol. ;)
megjegyzés:
"Kabáttal, bankkal, géppel, vödörrel stb. Tehát kuplunggal."
a példákból csak a "bankkal" analóg ezzel a problémával: a kérdés ugyanis értelemszerűen azért merült fel, mert az ejtésben rövid g van (a "gg" a szomszédjában lévő mássalhangzó hatására "rövidül").
de a válasz valóban az, hogy a -val/vel rag esetében a szóelemzés elve érvényesül: kiírjuk azt is, ami az ejtés alapján indokolatlan volna (bankkal, palánkkal, kuplunggal, hanggal, borssal, kerttel, parttal, törzzsel, punccsal stb.)
A helyesírástól függetlenül, a hevertól idézett mondat is megér egy misét:
"én mindig kuplunggal startolok"
Próbált már valaki kuplung nélkül elindulni?
(automatások és elektromos üzeműek lapozzanak....) :D
#8: lehet, hogy "érdekes mozzanat", de ez tulajdonképpen a világ legtermészetesebb dolga: nyilván minden nyelvben minden jövevényszóval az történik, hogy a szó ejtését a fogadó nyelv hozzáigazítja a saját megszokott hangkészletéhez, ejtési módjaihoz (vagyis mi pl. "magyarosan" mondjuk a jövevényszavakat, az angolok angolosan, a németek németesen, a franciák franciásan...), és az már csak ez után következik, hogy más átalakítás is történik-e.
ehhez kapcsolódik: [link]
#9: köszi, ari vagy, nyilván azért van, mert túl sokat okoskodom, tudálékoskodom. :-)
nem probléma, nem a lepontozóknak írom, hanem a többieknek. :-)
(– lehet, hogy én sem bírnám, ha olvasnám magam...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!