Hogyan írjuk helyesen: "viszontkívánom"?
Persze, természetesen igekötős ige, és egybeírandó (mint a viszontlát(ásra!), viszonteladó stb.).
A többiek tévedtek, feltehetően a szokásos "különejtésből" indultak ki (vagyis hogy úgy meg szokás nyomni a "kívánom" elejét, mintha nem igekötős ige lenne) – de ez a tipp most nem jött be.
:-DDD Ne kacagtass, ez olyan volt, mintha megkérdezik a cipő+talp írásmódját, és te különírást mondanál, mert lehet olyan kontextus is, pl.: "egy cipő talp nélkül nem sokat ér"...
Kinek nem egyértelmű, hogy kontextus nélkül feltéve a kérdést (de E/1-ben, és ráadásul a karácsonyi jókívánság-cunami közepén) melyik használatról van szó?...
Szerintem pedig egybeírandó a viszontkívánom, mert az előtag jelentésmódosító szerepe éppen úgy igeközőre hajazó, mint a viszontlát vagy a viszontszeret esetén!
Teljesen más tészta a következő használatban 'ellenben' jelentéssel:
- Én nem kívánok neked semmi rosszat.
- Én viszont kívánok!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!