Hogyan kell nyelvújító kérvényt benyújtani?
Hogyhogy inkább a bantut? Nem írta melyik nyelvről volna szó, lehet, hogy pont a bantut akarja megújítani. :)
Szegény kérdező most jól elviccelődtük a kérdésedet. :)
Egyébként egy rendes válasz is azért... Ez nem magán kérelem benyújtásával megy, hanem általában vett szakértők csoprotja vitatja meg a kérdéseket. Az MTA-hoz gondolom lehet írni és kérdezni fogják, hogy pontosan miről lenne szó. Mert ugye ez nem úgy megy, mint egy hivatalban egy kérelem benyújtása ami magán vagy écges célva van beadva. Ez országos ügy és akként is kezelik. Amit 1-es írt link ott lehet írni ilyen ügyekben, de szinte biztos, hogy már arról is tudnak.
Amúgy ha esetleg egy tényleg új nyelvújítási kérdés, akkor jobb ha közzéteszed, hogy terjedjen és fontolgathassák az emberek. Például ide is jöhet.
Némi normálisabb nyelvújítás amúgy köztudottan már elkelne. Kezdve a ly-ével. :)
"Ez nem magán kérelem benyújtásával megy, hanem általában vett szakértők csoprotja vitatja meg a kérdéseket. Az MTA-hoz gondolom lehet írni és kérdezni fogják, hogy pontosan miről lenne szó. Mert ugye ez nem úgy megy, mint egy hivatalban egy kérelem benyújtása ami magán vagy écges célva van beadva. Ez országos ügy és akként is kezelik. Amit 1-es írt link ott lehet írni ilyen ügyekben, de szinte biztos, hogy már arról is tudnak."
XD
Szegény kérdező, most jól elviccelődtük a kérdésedet. :-/
Maradjunk inkább a #6-osnál.
#15: "szerintem a hatos kissé viccesnek is írhatta"
Szerintem nem annyira... Mindenesetre az egy életszerűbb válasz, mint hogy a nyelvtudományi intézet bármit is foglalkozna "nyelvújító" ötletekkel...
Pláne kérvény/kérelem! Még ha arról volna szó, hogy véleményt kérünk egy ötletről, milyennek látják, láttak-e már hasonlót, esetleg előzmények, látják-e értelmét... De hogy kérelmet kelljen beadni?... Esetleg még engedélyeztetni is?... Ez nem lehet komoly... :-/
"kétséges, hogy egy ember csak úgy el tudna terjeszteni például egy szóhasználatot, vagy szóalakot, hogy az valóban el is terjed."
Ö... Ezért kellene az nytud intézet? Az mit segítene az elterjesztésben? Kötelezően bevezetnék az iskolákban, hogy mindenkinek meg kelljen tanulnia? Vagy csak ráütnék a pecsétet, hogy "a tudósok ajánlásával", és ez segítené a terjesztést? Vagy mit tennének a nyelvészek ez ügyen?
"És azért az sem mellékes a kérdéshez, hogy önállóan nem lehet "nyelvújítást végrehajtani". Egyszerűen nem így megy."
De nem is úgy, hogy a tudósok elterjesztenek valamit...
- - -
Egyáltalán ilyen nyelvújítási ötletről beszélünk, kedves kérdező?
(Ha most kiderül, hogy az egésznek köze sincs a nyelvhez/nyelvújításhoz, hanem csak valami helyesírási változtatás volna, akkor kezdhetjük elölről az eszmecserét... :-)
16/ Na ez érdekes volt! :) Oké, rendben, lehetséges, de azért félig szerintem továbbra is kétséges egy egyetlen ember aktivitásaként (mint már írtam). Valóban érdekes példa rá. :) Mondjuk azt nem írja ott, hogy több évig terjesztette vagy, hogy kimondottan dolgozott az elterjesztésén, de lehet, hogy úgy volt. Ő a szakmában dolgozott és szerintem inkább szakmai környezetben reklámozta és a szakma vette át, mert jónak látták.
Szóval azért szerintem a többséget ebben nehéz kikerülni, mivel a többségnek kell átvennie, akár a nép akár egy szakma tekintetében. A szakmának ott viszont tetszett és elkezdték használni.
Jobb azért, ha simán nyilvánosság elé tárja és csak feldobálni a netre aholt témába illik és ha jó akkor az emberek szóhasználatba is vehetik, vagy beszélhetnek róla mint változtatási lehetőségről - mivel nem tudni a kérdező egy új szót talált-e ki, vagy más nyelvújítást.
Persze ha valaki éveket rászán és aktívan "kapányol" mindenhol, ahol hangot lehet adni neki, annak lehet évek alatt eredménye. Csak most komolyan ilyet ki fog csinálni, hogy évekik lobbizik egyszem maga valmin magánúton?
Itt így írja csak, hogy:
"A “számítógép” szó megalkotója. Szaknyelvi szabványosító".
17/ BringaManó
"Ezért kellene az nytud intézet? Az mit segítene az elterjesztésben?"
Jelenleg a magyar nyelvvel hivatalos formában amennyire tudom ők foglalkoznak, tehát nekik érdemes lehet jelezni mint szak hivatalnak. 1-es is megosztotta a Nyelvtudományi Kutatóközpont linkjét és a többség jól is zöldezte (meg én is) mivel nyilvánvaló szakmai kapcsolatról van szó. Szóval bizony a Nyelvtudományi Kutatóközpont felé jelezni nagyon is egy jó lehetőség. Ha ők hangoztatnak valamit, vagy akár komplett nyelvújítási javaslatokat tesznek közzé, annak azért lenne visszhangja.
Megin más kérdés, hogy a sok már közismert nyelvújítási igény és lehetőség mellett mennyi haszna lenne, de egy emailt azért megérhet (mellékesen).
A Francia Akadémia (Académie Francaise) is foglalkozott hivatalosan a francia nyelv elangolosodásának korrigálásával, szóval egy email bitzosan nem fog ártani és a megírása sem kerül sok időbe.
Mozgalom akkor lehet belőle, ha közzé lenne téve, de egy fiókban heverve ...? Van egyszer a természetes nyelv változás és másodsorban ott van a nyelvújítás lehetősége is. Ez utóbbinak akár az állam hivatalosan is mellé állhat és lehet mozgalom is az emberek körében. Lehetőségek azok vannak.
Kb minden ami eddig felmerült itt azok mind jók lennének, csak ne heverjen a fiókban. Akár nyelvújító oldalt is érdemes lehet készteni - nem is tudom van-e ilyen.
---
Itt vannak nemzetközi példák nyelvújításokra:
/ha elírtam valamit bocsi - siettem nem néztem át/
18: Tudom kicsit off topic Ahogy olvastam több cikket erről a témáról (számítógépszó) nagyon sokat dolgozott azon, hogy elterjedjen. És igen, elkezdte a szakmát meggyőzni, szakmai vitákat szervezett, terjesztette minden fórumon. szóval ez nem úgy volt, hogy leült kitalálta és elterjedt. De ezért hoztam példának, hogy volt ilyen.
A másik ami eszembe jutott, hogy egy ember találmánya. A Tünde név. Vörösmarty szüleménye, előszőr a Csongor és Tünde művében jelent meg. Igaz azért jó pár év kellett, hogy elterjedjen. Szóval nem kízárt de nem is egyszerű. és em triviálos, hogy valaki ül és ír egy beadványt és elfogadja az egész ország.
Vajon hol tart most a magyar nyelvújítás? :) Már ha tart egyáltalán valahol... :) És pont ez az, hogy akik a nyelvvel foglalkoznak részben nekik kellene ebben aktívan ott lenniük, és a másik a mai magyar írók, költők, nyelvészek és talán újságírók is. Remélem ez utóbbi nem volt túl erős. :) De legyenek itt a listában ők is - nyilván.
Az viszont semmi hatást sem fog elérni, ha a fiókban hever valami és ha megnézzük a magyar nyelvújíátás fontossága is kb 100 évig (!) szóbeszédként terjedt. Vitatták, beszélték a témákat. Először Bessenyei 1770-től kezdve szóvá tette az újítás szükségességét, és rengeteg idő teljt el közben, mire a Magyar Nyelvőr megjelent, ami egy magyar nyelvművelő folyóirat volt. Ez a folyóirat is a terjedést segítette elő, ma már itt az internet, tehát sokkal könnyebb ez a része. De kellett egy nagyobb nyilvánosság és ezért csinálták meg a Magyar Nyelvőr újságot. És anno a Magyar Tudományos Akadémia is támogatta a nyelvújítást, és mint köztudott a nagy magyar íróink és költőink és nyelvészeink is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!