Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Az állítmány milyen szám,...

Az állítmány milyen szám, milyen személyben van, ha előtte két személyes névmás is áll, vagy két vagy több alany áll?

Figyelt kérdés

Változatok:

1. Mivel ön és a szülei egyetlen szóval sem tagadták, hogy...

2. Mivel ön és a szülei egyetlen szóval sem tagadta, hogy...

A lentiek állománya milyen személy/szám:

pl.

én és te

én és ő

én és mi

én és ti

én és ők

te és én

te és ő

te és mi

te és ők

ő és én

ő és te

ő és ő

ő és mi

ő és ők

ő és ti

ti és én

ti és te

ti és ő

ti és mi

ti és ők

ők és én

ők és te

ők és ő

ők és mi

ők és ti

ők és ők

2022. júl. 2. 20:00
1 2
 11/13 BringaManó ***** válasza:
90%

9: az utsó sem sántít "nyelvtanilag", de valóban kicsit furcsa, mivel már nagyon távol vagyunk az alanytól... úgyhogy valóban az első jobban hangzik (meg persze a második is, ahogy az #1-es már bölcsen rámutatott :-).

érdekesség: egy fokkal kevésbé lenne rossz a harmadik, ha csak két egyes számú alany lenne: "János és Attila ..."

meg lehet, hogy azért sem annyira jó az egyes szám végig, mert a kifáradás már nem annyira közös dolog, mint az, hogy elmentek a piacra, az már "egyénibb"... (még akkor is, ha mindannyiukra igaz, hogy valamennyire kifáradt)

bár valószínűleg inkább az ellentétes kötőszó az, ami a leginkább megtöri azt, hogy még gond nélkül "felhasználhassuk" az első alanyt...

hát lehet kísérletezni, hogy milyen jellegű változtatás milyen irányban ront vagy javít... :-)

2022. júl. 3. 16:36
 12/13 BringaManó ***** válasza:
90%

bocs, 10-esben hülyeséget írtam a #8-ról:

"ha egyes számban marad, az szorosabb kapcsolatot jelez, ha átvált többesre, az azt jelzi, hogy már "szakítottunk" az előző alannyal"

egyeseben számban egyik sem maradt: hiszen az egyik többesben maradt, a másik egyesről többesre váltott.

szóval a lényeg, hogy a váltás sem gond, de csak a külön tagmondat miatt,

ha pedig mindkettő többesben van, akkor szabadon választott, hogy azonosnak gonodolod-e az alanyt, vagy nem. :-)

2022. júl. 3. 16:38
 13/13 A kérdező kommentje:
köszi a segítséget :)
2022. júl. 3. 17:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!