Az állítmány milyen szám, milyen személyben van, ha előtte két személyes névmás is áll, vagy két vagy több alany áll?
Változatok:
1. Mivel ön és a szülei egyetlen szóval sem tagadták, hogy...
2. Mivel ön és a szülei egyetlen szóval sem tagadta, hogy...
A lentiek állománya milyen személy/szám:
pl.
én és te
én és ő
én és mi
én és ti
én és ők
te és én
te és ő
te és mi
te és ők
ő és én
ő és te
ő és ő
ő és mi
ő és ők
ő és ti
ti és én
ti és te
ti és ő
ti és mi
ti és ők
ők és én
ők és te
ők és ő
ők és mi
ők és ti
ők és ők
9: az utsó sem sántít "nyelvtanilag", de valóban kicsit furcsa, mivel már nagyon távol vagyunk az alanytól... úgyhogy valóban az első jobban hangzik (meg persze a második is, ahogy az #1-es már bölcsen rámutatott :-).
érdekesség: egy fokkal kevésbé lenne rossz a harmadik, ha csak két egyes számú alany lenne: "János és Attila ..."
meg lehet, hogy azért sem annyira jó az egyes szám végig, mert a kifáradás már nem annyira közös dolog, mint az, hogy elmentek a piacra, az már "egyénibb"... (még akkor is, ha mindannyiukra igaz, hogy valamennyire kifáradt)
bár valószínűleg inkább az ellentétes kötőszó az, ami a leginkább megtöri azt, hogy még gond nélkül "felhasználhassuk" az első alanyt...
hát lehet kísérletezni, hogy milyen jellegű változtatás milyen irányban ront vagy javít... :-)
bocs, 10-esben hülyeséget írtam a #8-ról:
"ha egyes számban marad, az szorosabb kapcsolatot jelez, ha átvált többesre, az azt jelzi, hogy már "szakítottunk" az előző alannyal"
egyeseben számban egyik sem maradt: hiszen az egyik többesben maradt, a másik egyesről többesre váltott.
szóval a lényeg, hogy a váltás sem gond, de csak a külön tagmondat miatt,
ha pedig mindkettő többesben van, akkor szabadon választott, hogy azonosnak gonodolod-e az alanyt, vagy nem. :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!