Az állítmány milyen szám, milyen személyben van, ha előtte két személyes névmás is áll, vagy két vagy több alany áll?
Változatok:
1. Mivel ön és a szülei egyetlen szóval sem tagadták, hogy...
2. Mivel ön és a szülei egyetlen szóval sem tagadta, hogy...
A lentiek állománya milyen személy/szám:
pl.
én és te
én és ő
én és mi
én és ti
én és ők
te és én
te és ő
te és mi
te és ők
ő és én
ő és te
ő és ő
ő és mi
ő és ők
ő és ti
ti és én
ti és te
ti és ő
ti és mi
ti és ők
ők és én
ők és te
ők és ő
ők és mi
ők és ti
ők és ők
én + te/ő/ti/ők = mi
én + mi - ilyen nincs, mert a "mi" tartalmazza az "én"-t is..
te + ő/ők = ti
te + ti = "a ti" tartalmazza a "te"-t...
te + mi = mi
ő + ő = ők
ő + mi = mi
ő + ti = ti
ő + ők = ők
ők + mi = mi
ők + ti = ti
ők + ők = ők
Mivel minden esetben egynél több emberről van szó, ezért mindig többes szám...
én és mi?... :-o
ti és te?... :-o
a kérdésre: egyrészt az alapeset a "közelségi egyeztetés" (amikor az állítmányhoz legközelebbi alany számával-személyével egyeztetjük az igét),
másrészt értelmileg is lehet egyeztetni, vagyis ha több alany van, akkor az ige is lehet többes számban, attól függetlenül, hogy a hozzá közeli alany egyes számban van-e.
amit példamondatnak írtál, az pont nem kérdőjeles, hanem egyértelműen thöbbes, hiszen az igéhez közel amúgy is többes számú alany van:
"Mivel ön és a szülei egyetlen szóval sem tagadták, hogy..."
amúgy itt olvashatsz erről:
és itt is van marha sok kérdés a témában:
vagy őt is olvashatod:
vagy megnézheted őt is:
:-)
#2:
"Mivel minden esetben egynél több emberről van szó, ezért mindig többes szám..."
Nem egészen, hiszen az a szokásosabb, hagyományos megoldás, hogy "Kati és Laci hazament".
(Ráadásul nemcsak a szám lehet kérdés, hanem a személy is, de az szerintem adja magát...)
nem tudom, "éppen abban" alatt melyiket érted, de csak úgy tudom elképzelni, hogy minden állítmány ugyanabban a szám/személyben van...
tudnál mondani olyan példát, amikor nem?...
("Te meg én hazamentél és ott maradtam"?... :-)
János, Attila és Zoltán elindultak a belváros felé, de mivel eleredt az eső visszafordultak.
vagy
János, Attila és Zoltán elindult a belváros felé, de mivel eleredt az eső, visszafordultak.
Vagy:
A lányok, János és Attila elment a piacra, de mivel kifáradtak a nagy cipekedésben, megálltak pihenni.
vagy:
A lányok, János és Attila elmentek a piacra, de mivel kifáradtak a nagy cipekedésben, megálltak pihenni.
vagy:
A lányok, János és Attila elment a piacra, de mivel kifáradt a nagy cipekedésben, megállt pihenni ( szerintem ez a megoldás sántít, ha az összes alanyra érvényes az összes állítmány).
#8: mindkettő oké, de ez mellérendelő összetett mondat, amelyben a második felének már nem feltétlenül "János, Attila és Zoltán" az alanya, hanem lehet az "ők" a (rejtett) alanya...
másképp mondva itt már lazul a kapcsolat a két tagmondat között: ha egyes számban marad, az szorosabb kapcsolatot jelez, ha átvált többesre, az azt jelzi, hogy már "szakítottunk" az előző alannyal, ez már egy teljesen új (tag)mondat, saját alannyal, amely persze ugyanazokat a személyeket jelzi, de nyelvtanilag mégis a második tagmondat "saját" alanya... ha így érthető :-)
(biztos nem voltam túl szakszerű, bocsi)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!