Benneteket is zavar, hogy teljesen átvették az emberek az angolból, hogy a hónapok és napok neveit nagy kezdőbetűkkel írják, helytelenül?
Az angol nyelvben is általában véve ugyanúgy nagybetűsítenek min mi és mások is. Nem kell hozzá példa, de nyilván a személynevek, városnevek és általánosan a tulajdonnevek. Itt van két link amiket talán meg sem kell nézni.
[link] _in_English
Angol nagybetűs szabályok, példákkal
Vannak egyedi kiemeléses esetek és ez nem annyira rossz, egész praktikus. De nyilván megvan a szerepe és nem akárhol és akármiben használják. Alul a szabályok és esetek.
A lényege a kiemelés és nem simán mondatokban használják, hanem például a könyvcímekben.
És a kiemeléssel semmi gond a megfelelő helyeken, mint a reklámok (nem mintha rajonganék értük), az üzletek bejáratainál lévő feliratok, ahol a csupa nagybetűs és a nagy kezdőbetűs is megszokott. A pékséges példa pont ezért egy jó felhasználási eset és nem helyesírási hiba, mert a reklám, a szlogen és effélék egyedi esetek és nem mondatok. Szerintem fölösleges ezt furcsállni, hogy "de nem írjuk nagy betűvel minden szó elejét"... mert kiemelés jellegű és nem mondat. De itt van néhány.
Title case - wiki (Cím eset)
"A cím kis- és nagybetűjének használatakor minden szót nagybetűvel írunk, kivéve a kisebb szavakat (általában szócikkeket , rövid elöljárószavakat és néhány kötőszót ), amelyek nem a cím első vagy utolsó szava. Különböző szabályok vonatkoznak arra, hogy mely szavak fő, ezért nagybetűsek. Példaként egy címsort írhatunk így: "The Quick Brown Fox Jumps over the Lazy Dog"."
.....................
Letter case - wiki
"Minden szó első betűje nagybetű"
"The Quick Brown Fox Jumps Over The Lazy Dog"
"A kezdőbetűk vagy kezdő eset a cím kis- és nagybetűinek egyszerűsített változata. A szövegfeldolgozás során a cím kis- és nagybetűje általában magában foglalja az összes szó nagybetűs írását, függetlenül a beszédrésztől."
"Csupa nagybetű"
"THE QUICK BROWN FOX JUMPS OVER THE LAZY DOG"
"Egyedi stílus, csak nagybetűkkel. Ez használható fejlécekben és speciális helyzetekben, például írógéppel készített szöveg tipográfiai hangsúlyozására."
.....................
All caps - wiki
"A tipográfiában a csupa nagybetű (a "minden nagybetű" rövidítése) olyan szövegre vagy betűtípusra utal, amelyben minden betű nagybetű; például: THIS TEXT IS IN ALL CAPS. Csupa nagybetű használható a kiemelésre (egy szóra vagy kifejezésre). Gyakran előfordulnak jogi dokumentumokban, a könyvek borítóján, a hirdetésekben és az újságok címsoraiban."
És egy fontos alkalmazás kimaradt - a dizájn!
A "Helyben Sütött Friss Pékáru Kapható" az dizájn és ott azát tényleg ami jól mutat bármi lehet. A csupa nagybetűs, majd utána egyből csupa kisbetűs, majd nagy kezdőbetűs. És akármi. Itt van néhány példa.
#21: "Ez egy fórum, ahol fel lehet tenni kérdéseket, válaszolni, érdeklődni lehet, véleményeket megírni stb."
De a Gyakori KÉRDÉSEKen azért mégis leginkább kérdéseket szokás feltenni, nem?...
Jó, hát persze lehet "kérdésbe" csomagolt véleményeket is megírni, hiszen nem moderálják ki, sajnos valóban sokan használják ilyen társalgásra, pufogásra, morgásra, ventillálásra...
Pedig a GYIK-ban is benne van, hogy "Csak valós kérdéseket írj ki!"
#21: "Éppen ezért nem valami bölcs és egyáltalán nem hasznos dolog felelősségre vonni a kérdezőt, ha nem tudunk értelmes választ adni a kérdésére, mint ahogy Te teszed éppen."
Miféle kérdésre?... :-o
Miféle "értelmes választ" vársz arra a kérdő mondat formájú, ám valójában véleménynyilvánító és társalgáskezdeményező mondatra, hogy "Benneteket is zavar, hogy teljesen átvették az emberek az angolból, hogy a hónapok és napok neveit nagy kezdőbetűkkel írják, helytelenül?"?...
(Ha véletlenül mégis kérdés lenne, akkor engem nem zavar. De miért érdekelne ez bárkit is...)
#21: "Ha trollkodni akarsz, látogass olyan oldalakra, melyek a színvonaladnak megfelelőek."
Na ebben van valami, valóban itt kéne már hagynom ezt az oldalt... :-/
#21: "Már ha valóban meg akarod mutatni, mekkora megmondóember vagy."
Hát azt most te mutattad meg. Én nem vagyok nagy megmondóember, ezzel talán senki nem fog vitatkozni. :-)
Ha Valakinek szólok, hogy talán egy GYK-n kérdéseket kéne feltenni a sopánkodás helyett, az talán nem egy olyan hű-de-nagy megmondás... És talán nem is valami meglepő javaslat.
(Ugyanebben a témában persze fel lehet tenni _kérdéseket_ is, pl. vajon miért van így, mióta van így, máshol (más nyelvterületen) is így van-e, miért vannak eltérések a német és az angol nagybetűsítés között, stb. – de hogy "titeket is zavar-e"... agyam eldobom.)
TappancsMancs!
#22: "Az angol nyelvben is általában véve ugyanúgy nagybetűsítenek min mi és mások is."
Ezt mire írtad? :-o A kérdésben a hónapok és a napok nevei vannak említve, azokat pedig nem ugyanúgy nagybetűsítik angolban, mint nálunk, hanem sokkal jobban...
#23: jaj, neeee, légyszi ne önts már ide gépi fordítást... :-((
"kivéve a kisebb szavakat (általában szócikkeket,"
dehogy szócikkeket – NÉVELŐKET! :,-(
(és így tovább, a folytatás is fáj)
de miért írsz az angolról, amikor a kérdés arról szól, hogy magyarul hogy kéne?...
#24:
"egyből csupa kisbetűs, majd nagy kezdőbetűs. És akármi. Itt van néhány példa"
ezek is angol nyelvű példák...
én úgy értettem, hogy a magyar nyelvben elterjedt/terjedő/terjesztendő megoldásokról kívánna szólni a poszt...
Nem tudom, hogy miért pont TappancsMancsnak ne lehetne megmondani, ha hülyeséget ír. (Vagy neki speciel valamiért nem lehet? Bocsánat, lehet, hogy új vagyok, vagy kimaradtam valamiből...)
Nagyon-nagyon kérem, hogy nekem is mondjátok meg, ha hülyeséget írok (nyilván van olyan is). Ne kíméljetek! Köszönöm előre is!
Neked meg nyugi. Oké, feltetted a nagy kérdést, hogy másokat is zavar-e, rendben, válaszoljon rá mindenki, én nem bánom. XD
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!