Én vagyok az egyedüli akit zavar, ha valaki ilyen szavakat és írásokat használ?
Pl. "Tik" , na ezzel egyenesen ki lehet vágni nálam biztosítékot.
Amikor a "Szabadka" szót úgy írják, hogy "Szabatka". Amikor az "ezt", "azt" szó helyett azt írják hogy "eszt", "aszt". Amikor a "hogy" szó helyet azt írják hogy "H", a "mert" szó helyett meg "M". A "már" helyett azt írják hogy "mán", az "i" végződésű szavakhoz "y" - t használnak, pl. "kösszy". Egyáltalán nem tartom ezeket menőnek, és még tudnék sorolni. Másokat ezek nem zavarnak?
Két lehetőség létezik:
1. csak téged zavar, mert egy egyedi kis hópihe vagy
2. nem csak téged zavar
Szerinted melyik a valószínűbb? Mire volt jó ez a kérdés?
Nem, valószinűleg mást is zavar, nem csak téged.
És most mihez kezdesz, hogy ezt most megtudtad? :)
Először is, fogadd el, hogy minden nyelvnek, a magyarnak is vannak tájszólásai, ha valaki ízesen beszél lehet nem tehet róla.
A helyesírási hibák természetesen zavarók, de emberek vagyunk ugyebár.
A rövidítések, meg az önjelölt nyelvújítók, nyilván minden kulturált embert zavarnak, de ha nem mész hülyegyerek csoportokba, meg közösségi oldalakra, nem fogsz találkozni ilyenekkel.
na, hogy ne csak kötekedjünk, gyűjtök még párat amik engem zavarnak és túl sokszor van hozzájuk szerencsém:
Azzal helyett avval (bár ez nem helytelen).
Belőle helyett belőlle.
Ba/ban helytelen használata, pl.: "Itt vagyok a plázába!".
És helyett meg szó használata, keresztnevek elé felesleges névelő használata: "Peti és Zoli mondták" helyett "a Peti meg a Zoli mondta..."
Az "itt van"-t úgy mondani, hogy "idd van", ez már csak a hab a tortán.
De még ott van az a sok szó amiket csak az ismerőseim találtak ki, viszont nem léteznek a magyar nyelvben.
#4/#2: örül, hogy nemcsak őt. :-)
fontosak ezek a közösségképző izék az embereknek :-)
#0:
nekem inkább az a kérdésem, hogy mit kéne csinálni azokkal, akiknek a saját nyelvváltozatuk eltér a tiédtől (bár azzal egyenrangú), és ezért ő azt mondja, hogy "tik" ('ti' vagy 'tzúk' ;-), vagy azt mondja, hogy "mán" ('már')?
átnevelő tábor? letöltendő börtön? életben hagyjuk egyáltalán?... – vagy csak nézzük le őket mélységesen, téves felsőbbrendűséggel?
"na ezzel egyenesen ki lehet vágni nálam biztosítékot."
nálam meg azokkal lehet kivágni, akiknél ez kivágja... akkor én mit csináljak veletek?... ;-)
"Amikor a "Szabadka" szót úgy írják, hogy "Szabatka". Amikor az "ezt", "azt" szó helyett azt írják hogy "eszt", "aszt"."
Ezek helyesírási hibák. Hogy kerültek a fentebb említett nyelvjárási jelenségekkel egy asztalra?... :-o
"Amikor a "hogy" szó helyet azt írják hogy "H", a "mert" szó helyett meg "M". az "i" végződésű szavakhoz "y" - t használnak, pl. "kösszy"."
Na, ez meg megint egész más...
"Egyáltalán nem tartom ezeket menőnek, és még tudnék sorolni. Másokat ezek nem zavarnak?"
De, rengeteg embert, és nagyon jól el fogtok itt beszélgetni. :-)
Érdekes, hogy amikor az ember helyesírással teli kérdést ír ki, akkor azért támadják a kérdézőt, mert "hogy képzeli hogy nem tud helyesen írni".
Amikor az ember azért ír ki kérdést, hogy zavarja-e esetleg ez mást is, akkor a kérdező a sz*r, mert "hogy képzeli hogy erről kérdést mer kiírni".
Mennyi rosszindulatú ember van, komolyan... Aki nem tud értelmesen írni, az inkább tekerjen tovább,nem muszáj kommentet írni.
#3, #5, #6, nektek köszönöm, ment nektek a zöld pacsi! :)
A "tik" egyáltalán nem zavar, tájnyelvi kifejezés, színesebbé teszi a magyar nyelvet.
A "h" (hogy) és társai pedig az online kommunikáció trendjéből következnek, akit zavar, küzdhetnek ellene.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!