A passzív szerkezetnek van hivatalosan jövő idejű alakja?
Hivatalosan?
Az ablak bezárásra fog kerülni.
Ahogy más esetben, itt is használható a jövő kifejezésére a jelen idejű ige.
Vagy másik szerkezettel élsz, és azt mondod, hogy az ablak be fog záródni, az ablak be lesz zárva. Persze a jelentés mindegyiknél más egy árnyalatnyival.
A macska fel lesz mászva a fára.
A macska felmászva lesz a fán.
A macska fel fog mászodni a fára.
A macska felmászatik a fára.
:))
A macskát felmászatták a fára. Ellenérv: nem szenvedő.
A különböző nyelveknek különféle stratégiája van a szenvedő igék használatára. A magyaré a legszigorúbb, csak tárgyas igének van szenvedő formája. Ez persze összefügg az igeszemlélettel is.
Nem tudom, hogy a régi típusú szenvedő igéknek mi volt a jövő idejű alakja. Nekünk minden más megoldás (a jelen idejű alak jövő idejű alkalmazásán kívül) hülyén hangzik, mivel nem találkoztunk vele. Ahhoz a nyelvészeknek fel kellene dolgozniuk egy nagy korpuszt hivatalos szövegekből az egyszerű szenvedő ige korszakából, és akkor tudnának válaszolni.
A mai hivataloknak már könnyű dolguk van, a kerülgetős szerkezet megoldja.
Nyelvtani tanulmányaim alapján a következőket tudom elképzelni:
- bezáratand (amikor még volt egyszerű jövő idő)
- be fog záratni
A mai kifejezés:
- bezárásra fog kerülni
8-asnak:
"A különböző nyelveknek különféle stratégiája van a szenvedő igék használatára. A magyaré a legszigorúbb, csak tárgyas igének van szenvedő formája. "
Nem ezt tapasztalom.
Pl.
Meg vagyok fázva.
Meg vagy őrülve?
Ki vagy rúgva.
Valaki el van kapatva.
El van intézve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!