(német passzív) Német szenvedő szerkezetek? Mi a különbség az egyszerű és az összetett múlt idő között? Kérlek példa mondatokat is! :D
Akkor használunk szenvedő szerkezetet, ha nem nevezzük meg a cselekvőt.
Pl. sima alak: meg kell csinálnom a leckét: ich muss die Hausaufgaben machen.
Ha nem akarom azt mondani, hogy NEKEM kell megcsinálni, hanem csak általánosságban: a leckét meg kell csinálni: Die Hausaufgaben müssen gemacht werden. Ez a "szenvedő" szerkezet. ("A leckének meg kell csinálódnia" - szép magyarsággal :P)
Mert? Kérdezted a szenvedő szerkezetet, példamondattal. Leírtam, mikor használjuk, és mondatot is. Mi a gond? Nem értem akkor a kérdésed.
A múltaknál meg fogalmam sincs, mit nevezünk "összetett múlt"-nak, így erre a részére nem tudok válaszolni a kérdésnek. Én is csak példamondattal tudom, mivel nem tanultam így a nyelvtant sosem, tehát nem tudom a nyelvtani alakok nevét.
De, ha nem volt hasznos, akkor sajnálom.
Ok, semmi gond. :)
Tény, hogy nem válaszoltam a teljes kérdésre, de azért remélem, hogy valamit ér. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!