Miért nem tudja helyesen leírni a magyarok többsége azt a szót, hogy fiunk?
Alig akad olyan kérdező, aki helyesen le tudja írni.
Magyarországon már komolyan nem érzik a különbséget a fiunk és a fiúnk szavak között?
#18: "felénk nem ejtik egyformán a rövid és hosszú magánhangzókat."
Persze, ezért hívjuk rövidnek meg hosszúnak. :-) Mármint a hangot, amit kiejtünk. – De hogy az a hang írásban éppen hosszúval vagy röviddel írandó.... hát az sokszor nem ilyen egyszerű. Azt már sokszor csak a szóelemzés alapján tudjuk. Méghozzá nagyon sokszor.
Pl. ha a fiunk-hoz hasonló eseteket nézünk, vagyis egy "elvileg hosszú" mgh. után van "nk", akkor csodát látsz:
hajónk – ebben mennyire hosszan ejted azt az "ó"-t? hosszabban, mintha hajonk-at olvasnál?
lottónk? hollónk?
cipőnk? erdőnk?
varjúnk? hattyúnk?
betűnk? dísztűnk?
ágyunk/ágyúnk? (Megvetem az ágyunkat. / Elsütöttük az ágyúnkat.)
Fontos, hogy ne önmagában mondd ki a szót, hanem spontán beszédben képzeld el ezeket. Nem felolvasás, nem egy színpadon artikuláltan beszélő színész hangja, nem vers szavalása...
Tényleg másképpen ejted? Ráadásul határozottan érzékelhető a különbség?...
Persze más msh.-kombinációknál is fellép ugyanez a rövidítő hatás, pl.:
gyűjtés, gyújtós, nyújtja, agyafúrt, bedőlt, hívható, húzva, csúszda, bezúzva, besózta, buzgólkodik, színház, bírjuk, bírság, bújnak, címke, vízpart, tűzcsap, tűzharc, túlfűt, tűzdel, súrlódás, sírkő, síkfutás, szőrszál, szívzörej, stb. ..... csak szemezgettem néhányat.
Balatonújlak, Balmazújváros, Balatonfűzfő?
alapszint/alapszínt?
Tényleg egyértelműen más a hosszúnak írt mgh.-k ejtése, mint ha ugyanott egy "igazi rövidet" mondanál?...
Nyilván van ebben rendszer, amit a nyelvészek bizonyára tudnak, de én sajnos nem. Szerencsére itt nincs is rá szükségünk: elég ha kimondod, és hallod, hogy bizony egy alapból hosszú mgh. nagyon le tud rövidülni.
(Ahogy gyűjtöttem a példák – hát egyre kevésbé értem, hogy hogy lehet egyáltalán megtanulni helyesen írni... :-D)
- - -
"A szár szót sem ejtjük szarnak..."
jajajaj, az e/é meg az a/á egész más tészta, ne keverjük ide, ez komolytalan volt... :-/ hálisten Süsü már leírta, hogy miért. (én úgysem tudtam volna ilyen szépen :-)
- - -
"Ugyanígy a fiunk és fiúnk esetében is érzékelhető kiejtés során az időtartam különbség."
hát az érdekes lehet, legalábbis természetes beszédhelyzetben, normál tempónál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!