Mit jelent a lenti mondatban a "valamennyi" szó?
De hát ez a szó (legalább) két jelentésű, és éppen az ilyen mondatban nem is látom, hogy másképpen lehetne megkülönböztetni a jelentéseket. Mert a fentebb majdnem említett ruhákkal kapcsolatban a mondat másképp néz ki:
Valamennyi ruhát megvettem.
Valamennyi ruhát vettem.
Az is kérdéses, hogy hol van ez a mondat. Egy akciós újságban pl csak az újságban jelenlévő termékekre vonatkozik, egy weblapon, ahol nincs határozottan elhatárolva a többi terméktől (pl nem az akció fülben látod, hanem csak úgy szabadon a főoldalon) akkor minden termékre vonatkozik.
Bár tényleg lehetett volna egyértelműbben megfogalmazni, mert ez így, nagyon erősen függ a környezettől.
#6: Mindkét esetben az 'összeset' jelenti (hol az egyik féle "összeset", hol a másik féle "összeset"), tehát az itteni kérdés szempontjából nem oszt, nem szoroz ez a spéci példa.
Ha mégis van itt bizonytalanság, akkor az az, hogy 'az újságbeli összesre' vonatkozik vagy 'a cégnél kapható összesre'... (ez viszont jogos felvetés)
#5: "éppen az ilyen mondatban nem is látom, hogy másképpen lehetne megkülönböztetni"
egyszerű: az ilyen mondatban, ilyen szituációban (tehát írásban, reklámszövegben, önálló mondatként) _mindig_ ezt jelenti – de ezt sajnos csak a nyelvben tapasztalható szokásokkal tudom alátámasztani. :-)
#5: "Valamennyi ruhát megvettem.
Valamennyi ruhát vettem."
Szövegkörnyezet nélkül, írásban még így sem világos, mert sok múlik a hangsúlyozáson... Aposztróffal jelölöm, a hangsúlyos szótagot:
– Megvetted a ruhákat, amiket kiválasztottunk?
a) – 'Valamennyi ruhát megvettem. (Mindet, amiről szó volt.)
b) – Valamennyi ruhát 'megvettem. De azért hagytam is ott bőven.
– Az összes ruhádat vásároltad, vagy van olyan, amit ajándékba kaptál?
a) – 'Valamennyi ruhát vettem. (Egyiket sem ajándékba kaptam.)
b) – Valamennyi ruhát 'vettem. De a ruháim többségét ajándékba kaptam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!