Az a kérdés, hogy Melyik vitaminunk szerkezete hasonló? csak szerintem hibás?
Erről a klasszikus jut eszembe:
- Miben különbözik egy krokodil?
- Inkább hosszabb, mint zöld!
Pedig az első magyarázat illik rá.
Nézd meg az egyes vitaminok szerkezetét.
@4: Helyesen ez így hangzana: "Melyik vitaminjaink szerkezete hasonló?"
De persze ezzel együtt is - főleg a hármas hozzászólást figyelembe véve - jó eséllyel ez a helyes megfejtés.
"Melyik vitaminunk szerkezete hasonló?"
Szerintem ez egy tök normális mondat. Az sem értem, hogy neked melyik része furcsa... Ezek szerint az "-unk"-kal van gond? Vagy a "melyik" helyett "mely"-et mondanál? Vagy mindkettő?
@6: Bár nem a kérdező vagyok, de szerintem nem az "-unk"-kal vagy a melyik/mely párossal van gond, hanem az egyes számmal.
Pl:
- Melyik kutya fogazata hasonló?
- Melyik kutyák fogazata hasonló?
- Mely ország lakosságszáma hasonló?
- Mely országok lakosságszáma hasonló?
- Melyik pénzérménk mérete hasonló?
- Melyik pénzérméink mérete hasonló?
Számomra mindegyik esetben a második verzió hangzik helyesnek, míg az első értelmetlennek.
Jaaa!! Először ezt sem értettem, nekem teljesen értelmes az első mondat is – mert én végig úgy értettem, hogy az előzményekben nyilván kiderült, hogy mihez kell hasonlónak lennie a megfejtésnek. Vagyis:
"Melyik vitaminunk szerkezete hasonló EHHEZ [amiről a korábbiakban szó volt]?"
A kérdés utolsó két kérdéséből rájöhettem volna... Köszi a segítséget, Mojjo! :-)
Talán azért sem jutott eszembe a másik értelmezés, mert én azt inkább úgy írnám: "Mely vitaminok szerkezete hasonlít egymáshoz?"
Meg talán azért sem, mert fogalmam sincs a vitaminok szerkezetéről – bár erre nem vagyok büszke. :-/
Ha viszont az adott témakörben az egy értelmes kérdés, hogy "Mely vitaminOK szerkezete hasonló?", az tök jó, ezek szerint a kérdező már megfejtette a kérdés, mielőtt elküldte volna... Akkor kösz, hogy túráztattál minket, örülök, hogy ráérsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!