Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Nyelvtanilag hogy helyes? Sos...

Nyelvtanilag hogy helyes? Sosem fog elhagyni: el fog vagy elfog?

Figyelt kérdés

2022. febr. 8. 10:54
1 2 3 4 5
 41/46 anonim válasza:
52%
Jaj nekem. Egészen meg vagyok zavarva. Annakidején volt egy helyesírási szabály, amit be kellett magolni, és aszerint írtunk helyesen (vagy nem), ami szerint: Igekötők: be, ki, le, fel, meg, el, át, rá, ide, oda, szét, össze, vissza. Ha az igekötő az ige előtt áll, pl. Úgy érzem, hamarosan elhagy. (ha a kérdező példájánál maradunk) "elhagy" egybe írandó. Ha az igekötő az ige után helyezkedik el, pl. "Úgy döntött, hogy ma hagy el."- tehát külön kell írni. Ha az igekötő és az ige között egy más szó is elhelyezkedik, akkor mindhárom külön írandó - pl. "Holnap biztosan el fog hagyni". Nekem egyértelmű, bár már elég régen volt. Mami71
2022. febr. 11. 00:03
 42/46 BringaManó ***** válasza:

Az igekötők általad idézett listája korántsem teljes, ezeken kívül van még rengeteg, itt egy "teljesebb" felsorolás: [link]

(Tudom, hogy az iskolában csak egy ilyen kis "válogatást" tanítanak, mondókaszerűen, kvázi "mutatóba" – ez nem is baj –, de azért tudjatok róla, hogy ez csak az igekötők töredéke... :-)

De a többi stimmel, nem tudom, miért vagy megzavarodva. Szerintem a komoly válaszok a tiéddel egybehangzót írtak eddig is – a többiekkel meg ne törődj. :-)

2022. febr. 11. 00:37
 43/46 anonim válasza:

A szabály azt mondja, hogy az igekötőt az igével kell egybe írni, ha az előtte van.

A kérdező esetében az ige a hagyni, a fog ebben az esetben nem ige, hanem segédige, tehát külön kell írni, mivel az el- igekötő a hagyni igétől vált el.

Az elfog egy igekötős ige, tehát egybe kell írni, de ennek semmi köze nincs ahhoz, hogy valaki megszokásból egybe írja az el igekötőt a fog segédigével.

Pont azért van a szabály, mert sok esetben teljesen más az értelme az igének, ha egybe írod.

Az ikes igékre vonatkozó szabályok annyira hülyék. Jó, hogy ott senki nem mondja hogy rugalmas a nyelvünk, amikor szándékosan rosszul használom, mert hülye a szabály.

2023. ápr. 25. 21:53
 44/46 BringaManó ***** válasza:

#43: ha már ez a téma, akkor az "egybeírni" egybeírandó, mert igekötős ige ;-) (bocs)

"Pont azért van a szabály, mert sok esetben teljesen más az értelme az igének, ha egybe írod."

:-o

Nem hinném, hogy ez az oka...

Anélkül is észszerűbb így, bizonyos szempontból legalábbis.

Az hogy egyes esetekben ezek az egymás mellé kerülő, de nem összetartozó igekötők + igék (vagy segédigék) formailag akár egy igekötős igét is alkothatnának (el+fog, meg+tud, bele+szeretne stb.), csupán a véletlen furcsa játéka, csak hab a tortán. Az elég furcsa lenne, ha pont ezek miatt a (ritka) esetek miatt hozták volna létre azt a helyesírási szabályt, amely enélkül is indokolt.

- - -

"Az ikes igékre vonatkozó szabályok annyira hülyék. Jó, hogy ott senki nem mondja hogy rugalmas a nyelvünk, amikor szándékosan rosszul használom, mert hülye a szabály."

Ikes igék?? Ez most hogy került ide? (Szó volt róla valahol az elmúlt 42 válaszban? Nem lapozok vissza, bocsánat...)

Mindenesetre az egy tök más téma, eleve a helyesíráshoz sincs köze, ott más jellegű szabályok érvényesülne. Természetesen rugalmas a nyelvünk, olyannyira, hogy lehet szándékosan rosszul használni is :-) – azt pedig sajnos nem tudom, hogy milyen szabályra mondod, hogy hülye.

2023. ápr. 27. 02:36
 45/46 anonim válasza:

#43 Úgy tudtam, hogy az egybe nem igekötő, de ha így van, akkor ezer bocs.

Az ikes igéket a saját frusztrációm miatt hoztam fel, mert dühít, hogy sokan sznobériából tartanak be buta, fölösleges szabályokat, miközben ilyen banális szabályt, mint az igekötőké nem képesek felfogni, vagy tojnak rá magasról.

2023. máj. 2. 13:55
 46/46 anonim válasza:

#44 Az előző is az enyém, csak elírtam a számot.

Tehát a hülye szabály alatt azt értettem, amikor az ikes igék végére egyes szám első személyben alanyi és tárgyas esetben is m-re végződnek.

Teljesen fölösleges kivétel a szabályban.

Például ha azt mondom, hogy Most eszem, kontextus nélkül a büdös életbe nem találod ki, hogy itt az ige alanyi, vagy tárgyas esetben van.

Nem mintha ez akkora nagy félreértést okozna az életben, de akkor is értelmetlen szerintem. Ehelyett lehetne ugyanazt a szabályt alkalmazni, mint a nem ikes igékre, tehát alanyi esetben eszek, tárgyi esetben eszem.

2023. máj. 2. 14:07
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!