Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Nyelvtanilag hogy helyes? Sos...

Nyelvtanilag hogy helyes? Sosem fog elhagyni: el fog vagy elfog?

Figyelt kérdés

2022. febr. 8. 10:54
1 2 3 4 5
 21/46 BringaManó ***** válasza:
88%

#18: "Kár, hogy te nem tudod, hogy jön ide a szó több féle jelentése, mert ez azt jelenti, hogy nem tudsz megérteni viszonylag egyszerű magyar mondatokat sem."

Tyú, ez hogy jött ki nálad?... Nem-semmi bakugrás volt ez... :-(

[Amúgy javaslom, hogy amíg helyesírási észosztó üzemmódban vagyunk, ügyeljünk a helyesírásra: "egybe-, ill. különírást" ;-P ]

- - -

#19: "Sokan mondják úgy is, hogy “eggyelőre”."

OK, nem tudom statisztikával alátámasztani, hogy kevesen vagy sokan mondják így, nekem a másik kettő többnek tűnik, ezért mondtam, hogy ez kevés. De ahogy jólesik, legyen akkor "sok" a rövid l-esből. :-) Még azt mondd meg – ha már ilyen precízek vagyunk –, hogy ez szerinted több vagy kevesebb az nl-nél és a hosszú l-nél?... :-)

(A gy hosszát direkt nem kevertem bele, de természetessen tudom, hogy az is megoszlik: szerintem a többségnél hosszú, és a kisebbségnél rövid, de ha neked más a véleényed, rád fogom hagyni azt is. :-)

Akár gyakoriság szerinti sorrendbe is állíthatod őket, hogy egyértelmű legyen a helyzet:

[egyelőre]

[egyellőre]

[egyenlőre]

[eggyelőre]

[eggyellőre]

[eggyenlőre]

:-)

(Természertesen az [n] itt nem egy artikuláltan kimondott n hang, hanem az utána következő l-lel egybeolvadó izé, amelyre biztos van szakkifejezés is, de sajnos nem vagyok nyelvész.)

2022. febr. 8. 18:31
 22/46 2*Sü ***** válasza:
100%

#11 > Akkor csak egy dologra válaszoljatok, hogy szerintetek az "elfogta a vihar" is helytelen??? Vagy "elfogta a hascsikarás", "elfogja az ebet", "elfog menni"... Ezek mind szótári alakok és szokásjogból szivárgott be a nyelvtanba.

A választ már leírták. Vannak ugye az igék (megy, ír, olvas, fog). Meg vannak ugye az igekötők (el-, fel-, le-, ki-, be-, össze-, szét- stb…), amik egy-egy igéhez kötődnek, módosítják az ige jelentését. Ezek együtt igekötős igéket alkotnak: kimegy, leír, összeolvas, befog. Ha az igekötő közvetlenül a *hozzá tartozó* ige előtt áll, akkor egybeírjuk. Ha az igekötő az ige után áll, vagy más szó kerül az igekötő és az ige közé, akkor különírjuk: ki ne menj, írd le, össze is olvassa, fogd be.

Van olyan speciális eset, mikor az igekötő és az ige közé egy másik ige kerül. Ilyenkor is különírjuk – nem is tudnánk egybeírni – az igekötőt és a *hozzá tartozó* igét: ki tud menni, le szokták írni, össze fogja olvasni, be akarja fogni. Ugyan van olyan igekötős ige is, hogy leszokik, összefog, de a lesz szokták írni esetén nem erről van szó, a le- igekötő az ír igéhez kapcsolódik, nem a szokik igéhez, illetve az össze- igekötő az olvas igéhez kapcsolódik, nem a fog igéhez. Ez nyilvánvalóvá válik, ha mondjuk tagadó szerkezetbe tesszük a kifejezést, ugyanolyan értelemben: nem szokták leírni, nem fogja összeolvasni.

Az „elfogta a vihar” esetén egy ige van, a „fog”. A vihar főnév, nyilván az igekötő nem ehhez a szóhoz kapcsolódik, nyilván nincs olyan szó, hogy „elvihar”. Itt az el- igekötő ténylegesen a fog igéhez kapcsolódik: elfog(ja valami), elfog (valamit). Az „elfogja a hascsikarás” és az „elfogja az ebet” esetében hasonlóképpen.

Viszont az „el fog menni” esetén az el- igekötő értelmileg a menni igéhez kapcsolódik, nem a fog igéhez. Nem elfogásról, hanem elmenésről van szó, az elmenés jövő idejű alakjáról. Így hát mivel az el- igekötő és a *hozzá tartozó* ige, a menni ige nem közvetlenül egymást követi, hanem közbeékelődik a fog (segéd)ige, így helyesen írva: el fog menni. Itt is segít egyértelművé tenni az, hogy az igekötő melyik szóhoz kapcsolódik, ha kicsit más megfogalmazásba, pl. kérdésekbe írjuk át a kifejezést:

- El fog menni.

- Mit fog csinálni?

- Elmenni.

- Mit fog el?

- Hogy-hogy mit fog el? Nem fog el semmit.

2022. febr. 8. 18:40
 23/46 anonim ***** válasza:
78%

Épp ide akartam másolni az idióta példáját, de látom, már megmagyarázták előttem.

De röviden: "elfogta a vihar/a hascsikarás/az ebet"

Ezek nem szokásjog miatt vannak egyben (ekkora hülyeséget életemben nem hallottam, amúgy), hanem mert ezek "elkapta " (tehát cselekvés) jelentésben vannak.

Az, hogy "el fog menni" meg az "elmenni" jövő ideje.. köze nincs olyan baromsághoz, hogy szokásjog...

Te az általánost kijártad már?

2022. febr. 9. 00:46
 24/46 anonim ***** válasza:
63%
22, teljesen jó, annyit pontosítanék, hogy igekötő nem csak igéhez járul, hanem igéből képzett szavakhoz is
2022. febr. 9. 06:39
 25/46 BringaManó ***** válasza:
0%

Azt meg hogy? Arra gondolsz, hogy pl. befolyás (és befolyásol, befolyásos)?

Itt nem az igéből képzett szóhoz járul az igekötő (vagyis a szó kialakulása nem be+folyás), hanem az igekötős igéből képződött az új szó (befoly(ik)+ás).

Vagyis: bár ezeknek is része az a morféma, amely az eredeti ige igekötője volt, de az már több szempontból is vitás lehet, hogy itt is igekötőnek nevezhetjük-e... (Az pedig biztos, hogy nem "JÁRUL"...)

Az már más tészta, hogy ha ebből az újabb szóból ismét ige lesz, akkor gyakran előfordul, hogy a hajdani igekötő újra elkezd igekötőként viselkedni (pl. "ne folyásold be"), ez létező jelenség – és tkp. érthető is, hogy történnek ilyen "balesetek" :-) –, de ilyenkor ismét egy igéről (+ az igekötőjéről) beszélünk, nem más szófajú szóról.

2022. febr. 9. 08:13
 26/46 anonim ***** válasza:
78%

ezeket valamilyen szakirodalomban olvastad, vagy pusztán a személyes véleményedet osztod meg? mert én konkrétan ebből írtam az alapszakos szakdolgozatomat... pontosan így határozzuk meg: igekötő járulhat vagy igéhez, vagy igéből képzett szóhoz, ami igen pl. meghívás stb.

szóval:

- DE, igéből képzett szavakhoz is járul

- DE, nagyon is igekötőnek nevezzük

- DE, járul, ezt egyszerűen így határozzuk meg

és én nem tudom, milyen morfémáról beszélsz, de az igekötő nem morféma

2022. febr. 9. 08:32
 27/46 BringaManó ***** válasza:
56%

Ha ezekből kell választani, akkor pusztán a személyes véleményem. :-) A szakirodalomból nem sokat olvastam (és azt is elfelejtettem már)-:, így kifejezetten örülök, hogy olyannal beszélhetek, aki ebből szakdolgozatozott. :-)

"pontosan így határozzuk meg: igekötő járulhat vagy igéhez, vagy igéből képzett szóhoz, ami igen pl. meghívás stb."

Oké, simán lehet. Én csak nem-szakirodalmak közt keresgéltem, és ilyeneket találtam:

[link]

"Az igekötő az igéhez szorosan kapcsolódó viszonyszó, amely módosítja annak jelentését."

[link]

"Az igéhez járuló, határozószóból lett, néha képző értékű elem ..."

Elismerem, hogy most találtam ilyeneket is:

[link]

"A Nyelvi, irodalmi és kommunikációs nevelés című program Magyar nyelv könyvében ez olvasható: „Az igekötő az ige, illetőleg az igéből képzett névszó, valamint az igenév jelentését módosító szó. ...” "

[link]

"IGEKÖTŐ: Igéhez, igei származékszókhoz kapcsolódik."

Nos, ez a "kapcsolódik" határeset a "járul" és a "része" között, de rendben, látom, hogy megoszlanak a nézetek.

"és én nem tudom, milyen morfémáról beszélsz, de az igekötő nem morféma"

Amikor írtam, próbáltam keresni egy jó szót ahelyett, hogy karaktersorozat, és ez jutott eszembe, de azért rákerestem, és bedőltem a néhány bizalomgerjesztő találatnak, pl.:

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

Jóllehet ezek nem szakirodalmi hivatkozások (ráadásul hol a félszabad, hol a kötött morfémák közé sorolják az igekötőket), de azért mégis arról győztek meg, hogy jó nyomon jártam.

Mutatnál olyat (akár szakirodalmat), hol az igekötők nem tartoznak a morfémák közé?

- - -

[Tudom, hogy szakmai, tudományos témákban is fontos a tekintély szerepe (vö. "szaktekintély"), és én kész is vagyok hitelt adni egy szakmai forrásnak, pusztán a tekintély alapján, pláne ilyen definíciós/osztályozási kérdésekben, örülök, ha van bármi forrás, amely eligazít. – Az itteni anonimitás miatt sajnos csak külső forrásokra tudunk támaszkodni... De a szakdolgozatoddal is szívesen megismerkedem. :-)]

2022. febr. 9. 10:52
 28/46 anonim ***** válasza:

érteni vélem, hogy miért sorolják a morfémák közé az igekötőket, mint ahogyan talán azt is értjük, hogy miért mondják egyesek, hogy az ige állítmány, a melléknév meg jelző. ez nyilván óriási baromság, de az elgondolás világos (azt hiszem) mögötte. itt is hasonló a helyzet, két teljesen más nyelvtani kategóriáról beszélünk, az igekötő nem egy nyelvi egység, hanem egy szófaji kategória. vannak ugyan nagyon hasonló tulajdonságai, mint a képzőnek, ami egy toldalékmorféma ugye, többek közt ebben az esetben azonos funkciójú grammatikai eszközökről van szó (megváltoztatják a szó jelentését, szintaktiaki környezetét stb.), de ettől még nem lesz az igekötő morféma.

másrészt a morféma lehet toldalék vagy tő. a toldalék ugye a képző, jel és a rag. a tőmorféma pedig egy kötelező eleme a szavaknak. az igekötő nyilván se nem toldalék, se nem kötelező elem. van ugyan, amikor a kötött morfémákhoz hasonlóan viselkedik pl. felcsigáz, meghökken (vannak olyan szavak, amiket csak igekötővel együtt használunk, ezek hasonlóak azokhoz a szavakhoz, amikhez a szófajjelölő képzőket társítjuk pl. pattan, ezek is csak képzővel együtt "működnek" [tehát itt is van hasonlóság, még ha a második esetben kizárólag fiktív tövekről is beszélünk]), de ettől szintén nem válik morfémává, mint ahogy pistike sem lesz macska attól, hogy elkezd nyávogni. a félszabad morféma kategóriája pedig problémás, a magyar grammatika fel sem veszi a szabad és a kötött mellé. ez nincs fenn sajnos a neten, de szabó ervin -> szabadpolcos emelet (2.) -> nyelvészeti könyvek, itt megtalálod, keszler a szerző (többek közt). a szakdolgozatomat meg talán ki lehet kérni a kre nyelvészeti tanszékéről :D

2022. febr. 9. 12:21
 29/46 anonim ***** válasza:

ja, magyar grammatika: 39. oldaltól (itt tárgyalja a morfémákat)

szakdoga címe: azonos funkciójú grammatikai eszközök egybevetése, ha érdekel :D

2022. febr. 9. 12:26
 30/46 2*Sü ***** válasza:

#24 > 22, teljesen jó, annyit pontosítanék, hogy igekötő nem csak igéhez járul, hanem igéből képzett szavakhoz is

Nem vagyok nyelvész, csak egy laikus. De ha a #26-os válaszodban felhozott példát, a meghívás szót nézzük, akkor logikailag két eset lehetséges:

1. A szó a hív ige igekötős alakjából képződik: (meg+hív)+ás.

2. Az ige képzet alakjához kapcsolódik az igekötő: meg+(hív+ás)

Csak a probléma, hogy az ilyen szóalakok nem gyárban készülnek, így egyik értelmezés számomra nem kitüntetettebb, mint a másik. Mert ha mondjuk a szlengben egy új ige üti fel a fejét, vagy egy új – akár nyelvhelyesség szempontjából kifogásolható – szóhasználat, akkor az igekötős ige, meg a képzett alak egyszerre üti fel a fejét: kibannol, kibannolás, kibannolva, kibannoló, besír, besírni, besírós stb…

Nekem laikusként inkább érződik úgy, hogy előbb kapcsolódik az igekötő az igéhez, és csak utána ragozódik, nekem sokkal „átélhetőbb” az, hogy a meghívás a meghív igével kifejezett történés, mintsem az, hogy ez a szó a hívás szónak az igekötővel való jelentésmódosítása. De hogy erősebb példát hozzak:

a) vesz → kivesz → kivétel?

b) vesz → vétel → kivétel?

a) tesz → feltesz → feltétel?

b) tesz → tétel → feltétel?

de nekem az a) sokkal természetesebb út.

Élek a gyanúval, hogy az igekötős igéknek a nyelvhelyesség szempontjából sokszor megkérdőjelezhető, ennek ellenére terjedőben levő sajátos használata is ezt a naiv megközelítést tükrözni. Lásd:

nem hívható meg vs. nem meghívható,

ne tételezd fel vs. ne feltételezd,

össze nem téveszthető vs. nem összetéveszthető.

2022. febr. 9. 14:10
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!