A kérdőszavak ragozása, pl. fokozása mennyire helyes dolog?
Amikor egy olyan dologról kérdezünk, aminek vitatható a tárgy vs. élő mivolta, akkor a kérdésre valaki mondhatja azt, ami például a vírusokra vonatkozik, hogy az inkább mibb, mint kibb kérdés. De ez inkább angolban jön ki jól, ugyanis ott az állatokra és babákra he/she helyett it-tel hivatkoznak.
Egy másik példa, hogy bizonyos dimenziók idő és tér jellegéről vitatkozunk, ekkor tehát a kérdés egyes esetekben lehet mikorabb, máskor pedig holabb. Ez nem tévesztendő össze azzal, amikor valaki azt mondja, hogy "Menj arrébb!", s erre jön a válasz, hogy "Merrébb?" - mi is a különbség?
Eléggé szokatlan dolog, de biztos tudtok hasonló, esetleg ennél értelmesebb példákat. Például angolban nem biztos, hogy megértik ha a miérteket és hogyanokat "whies and hows"-nak fordítom.
Nem hinném, hogy ez helyes. Inkább mibb, mint kibb helyett szimplán csak inkább mi, mint ki.
Egyébként a whys and hows egy létező szófordulat az angolban.
Semennyire, ilyen nem létezik a magyar nyelvben.
Ha hallasz egy zörejt a másik szobából és megkérdezed:
- Ez meg ki volt?
És én mondjuk tudom, hogy az ablak csapódott be, semmi sem indokolja, hogy megerőszakoljam a nyelvünket egy "Ez inkább mibb, mint kibb kérdés" válasszal. Azt fogom mondani:
- Nem ki, hanem mi. Az ablak.
Erről a másik dimenziós példáról írnál egy ilyen bizonyos esetet, ahol értelmezhető a "mikorabb", vagy "holabb"? Nem azok.
Egy fizikás példa a hol vs. mikor kérdések bizonytalanságára:
- Képzeljük el, hogy fénysebességnél az idő és a tér szerepe felcserélődik. Tehát a hol kérdések inkább mikorabbak, és a mikorak pedig inkább holabbak.
Tudunk-e értelmes példákat a kérdőszavak különleges, de szabályosnak mondható ragozására?
Ilyen nincs a magyar nyelvben, ne alkoss borzalmas új szavakat, te vagy az első, akitől ilyet halottam (olvastam), hogy "kibb", meg "holabb"!
Egy-egy konkrét szituációban, egyszeri alkalomként még el tudom képzelni, vicces szófordulatnak elmegy, de rendszeresen használt kifejezésként biztosan nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!