Szükséges a MINT a mondatokba?
Olyan ruhát szeretnék, (mint) amilyen a barátnőmnek van.
Olyan tiszta legyen a ház, (mint) amilyen még nem volt sosem.
A kutya legyen annyira okos, (mint) amennyire a gazdája.
Egy lány legyen annyira intelligens, (mint) amennyire szép.
Szerintem is ilyen párosítás a természetes – ami nem is csoda, hiszen láthatóan nyelvtanilag is így "párjai" egymásnak (remélem, hogy én sem kevertem őket, mert nem akartam volna) –,
és az eredeti mondatok közül a "mennyiséges" mondatoknál is az van, hogy ha keverem, akkor nem annyira csúszik jól:
Olyan tiszta legyen a ház, mint amennyire (tiszta) tegnap volt.
Annyira tiszta legyen a ház, mint amilyen (tiszta) tegnap volt.
A kutya legyen olyan okos, mint amennyire a gazdája.
A kutya legyen annyira okos, mint amilyen a gazdája.
Egy lány legyen olyan intelligens, mint amennyire szép.
Egy lány legyen annyira intelligens, mint amilyen szép.
Ezek olyan "hibrid" érzetet keltenek, mint amilyen keveredést már sok korábbi kérdésednél is jeleztem. :-)
Az utolsó mondat(pár) kicsit kilóg, mert az eleve egy vicces mondat, mert ezek nem összehasonlítható dolgok, vagyis nincs közös skála rájuk ("almát a körtével" esete), ezért nyilván már eleve poénosnak van szánva, így a nyelvtani döccenés nem ront rajta, csak dob a viccességén.
(mint a viccben (aminek sok változata van): "Mi a különbség a krokodil között? / Hosszabb, mint zöld.")
Namost ez utóbbi dolog igaz az újabb példákra is.
szerintem inkább az van "sorrendileg", hogy van kétféle megoldás, vagyis kétféle utalószó-kötőszó pár:
olyan..., mint...
olyan..., amilyen...
és van a belőlük összenőtt "olyan..., mint amilyen..."
így az én értelmezésemben nem kikopik valami, ami eredetileg "kellett", hanem egy vadhajtás hullik csak le... :-)
kieg.:
ezek ketten ráadásul nem is mindig ugyanúgy működnek – ahogy már utaltam rá –, hanem pl.:
A kötél olyan hosszú, mint a rúd.
A kötél olyan hosszú, amilyen HOSSZÚ a rúd.
és amikor összenőnek, akkor benne van minden
A kötél olyan hosszú, mint amilyen HOSSZÚ a rúd.
és ezek mennyire jók?
A kötél olyan hosszú, mint amilyen a rúd.
A kötél olyan hosszú, amilyen a rúd.
Hasonló, de kicsit más:
Senki nem tud úgy táncolni, mint ő.
Senki nem tud úgy táncolni, ahogyan ő.
Senki nem tud úgy táncolni, mint ahogyan ő
melyik inkább?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!