Időhatározói értelemben mennyire indokolt használni a HA kötőszót ilyen mondatokban? Ha nyár lesz, többet fogok leutazni vidékre.
Attól még, hogy valaminek a bekövetkezése biztos (bár az sem, elvégre lehet, hogy holnap felrobban a Föld, vagy ilyesmi), minden további nélkül használható feltételesen.
Szoktuk azt is mondani, hogy „Ha felnövök, xy leszek”, ideális esetben a felnőtté válás is bekövetkezik mindenkinél, és ott sem okoz problémát a „ha”.
Itt inkább arról van szó egyébként, hogy tudjuk, hogy be fog következni, csak a beszélő szempontjából lényegtelen, hogy mikor, mert vagy nem tudjuk, hogy mikor, vagy csak pontosan nem tudjuk, de mindegy is, „majd egyszer”.
#1: nyilván nem kihagyni akarja, hanem lecserélni, pl. "amikor"-ra.
#1: ez nemcsak szórendváltoztatás, hanem sokkal több, alapvetően átfogalmaztad, összetett mondatról egyszerűre. (persze a probléma megkerülésére jó, csak nem ez volt a kérdés :-)
#0: "mennyire indokolt használni":
bevallom, nem értem a kérdést...
az ugye tiszta, hogy ezt így (is) használják, ahogy a #2 is nagyon jól rámutatott, tehát ez egy létező megoldás a nyelvünkben.
emellett mit jelent az "indokolt használat"?
tudom, hogy más(!) mondatokban, más(!) helyzetekben van közte különbség, pl.
– Amikor megkapom a biciklit, akkor eltekerünk majd a Balatonra?
– _Ha_ megkapod, akkor el... De azért ez még korántsem biztos...
vagy:
Most kirándulni fogunk, mert szép idő van, és ebben a hónapban csak akkor megyünk múzeumba, amikor esik az eső – ha fog esni egyáltalán. Ha nem, akkor a múzeumot későbbre halasztjuk.
De a kérdésben szereplő mondatban nekem teljesen jó, természetes a "ha nyár lesz" tagmondat. Neked van ennél jobb ötleted?... Mihez hasonlítjuk egyáltalán?
("jobb" ötlet alatt értsd azt, hogy működik, természetes, nincs egyéb spéci jelentése, csak annyit jelent, amennyit az eredeti mondat. pl. az "Amikor nyár lesz" már nálam icipicit esetlenebb megfogalmazás... Mi jön még szóba? Amikorra? Amire? "Midőn"?... :-)
[ezt gyorsan beszéljük meg, mert HA jönnek azok is, akiknek nem tetszik a "LEutazni vidékre", akkor már új téma lesz... :-)
"ha jönnek" = "amikor jönnek", hiszen 100%, hogy jönnek ;-) ]
A ha szónak van egy többletjelentése is, az amikorhoz képest. Feltételként jelöli meg az adott tagmondatot. Ahhoz, hogy többet utazzon vidékre, teljesülnie kell annak a feltételnek, hogy nyár legyen.
A mindennapi nyelvhasználatban talán azért használjuk gyakrabban a ha utalószót, mert rövidebb, és egyszerűbbnek érzékeljük.
Egyébként a 3-as válaszoló jól kifejtette, nem tudom, miért járnak ide dilettáns lepontozók.
Igen, de az a többletjelentés "opcionális", vagyis vagy benne van, vagy nem.
pl. "Ha megettem az ebédet, lemegyek a játszótérre." Ez színtiszta 'amikor', hiszen tutira meg fogom enni, nem egy olyan feltételről beszélek, ami "vagy teljesül, vagy nem". És pont ilyen a kérdésbeli példa is.
Tehát a "ha" lehet simán 'amikor' értelmű is. És könnyen lehet, hogy valóban van szerepe ebben annak, amit írtál: hogy sokkal rövidebb a szó.
(Ha valaki találna olyan nyelvekben is ilyen "jelentéseltolódást", amelyekben a "ha" ugyanolyan hosszú vagy hosszabb, mint az "amikor", akkor abból esetleg levonhatnánk azt a következtetést, hogy ennek a jelenségnek nincs köze a hosszhoz...)
#6-nak
"Ha megettem az ebédet, lemegyek a játszótérre." Ez színtiszta 'amikor', hiszen tutira meg fogom enni, nem egy olyan feltételről beszélek, ami "vagy teljesül, vagy nem". És pont ilyen a kérdésbeli példa is."
Inkább miután megetted az ebédet, nem amikor megetted.
A példádból az időbeliséget lehet érzékelni, ha megetted, utána következhet a játszótér, a feltétel pedig teljesül, mert a feltétel éppen a sorrend. A szülő megmondja a gyereknek, hogy előbb egyél, azután lemehetsz, tehát nem az a feltétel, hogy maradéktalanul elfogyjon az ebéd, hanem az, hogy elsőbbséget élvez az ebéd a játszótéri időtöltéshez képest. Akinek ezt mondják (a ha utalószóval), az egyből érzékeli.
"Tehát a feltétel meg fog valósulni, mert nyár biztosan lesz."
Mi ezzel a baj? Miért zavar, hogy meg fog valósulni a feltétel?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!