Ha azt szeretném, hogy valaki csukja be az ajtót, de ne zárja be, akkor erre jó vagy félreérthető kifejezés a Hagyd nyitva az ajtót? Vagy ez inkább azt jelenti, hogy tárva-nyitva hagyni (tehát be se csukni)?
hogy jó szó-e, vagyis hogy mit jelent a hallgatónak a "Hagyd nyitva az ajtót", azt csak a körülmények ismeretében tudnám eldönteni.
sok ilyen körülmény van:
– szokták-e azt az ajtót egyáltalán tárva nyitva hagyni? (pl. lakásajtót talán nem)
– be szokták-e zárni kulcsra? (szobaajtót talán nem)
– miért mondja az illető? pl. friss levegőt/huzatot szeretne (–> "hagyd tárva nyitva a szobaajtót"), vagy éppen indul ő is (–> "ne zárd kulcsra a bejárati ajtót")
stb.
Köszönöm a válaszokat!
#6: Én úgy szoktam érteni a becsuk szót, hogy kilinccsel megszünteti az ajtó nyitott állapotát. A feleségem meg nem így gondolja. Ő a becsuk-ot a bezár értelmében használja, és beteszi az ajtót, mely nála azt jelenti, nem zárja kulcsra, csak megszünteti kitárt állapotát
De akkor ő sem a bezár értelmében használja a becsuk-ot
"beteszi az ajtót, mely nála azt jelenti, nem zárja kulcsra, csak megszünteti kitárt állapotát"
"kilinccsel megszünteti az ajtó nyitott állapotát"
Egyik sem bezárni
óva intenék mindenkit attól, hogy ebből vonjon le bármilyen következtetést is a magyar szavak jelentésére vonatkozóan... :-)
amúgy kis-színes mellékvágánynak érdekes, de a zár/csuk magyar használatát illetően mindegy.
a fenti megszorítások mellett a válaszom:
szerintem mindkettőt jelentheti,
és biztos ott is van olyan is, hogy lock, ami viszont talán határozottabban jelenti azt, hogy 'kulccsal/lakattal, vagyis alkalmazd az adott ajtóhoz tartozó biztonsági megoldások mindegyikét, vagy a kilincsnél legaláb eggyel többet' :-), mint amennyire a magyar zár... szerintem a zárd be az ajtót jelentheti a kilincset is, ha amúgy szokásban van az adott ajtónál a sima kilincs nélküli behajtás is...
és biztos vannak még más szavak is... (ahogy magyarul is van pl. tedd be, hajtsd be...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!