Mi a különbség az egyelőre és az egyenlőre között?
Mikor használjuk?
... a csirkecomb 500 forint.
áh, a pontoknak ne tulajdoníts nagy jelentőséget.... (de azért ari vagy :-)
biztos túlságosan bő lére eresztettem, szokás szerint... :-)
de még inkább az szokott lenni a baj, hogy egyesek szerint "túl liberális", ha olyanokat mondok, hogy pl. "az [eggyenlőre] vagy [eggyellőre] ejtéssel nincs semmi baj, az úgy természetes. csak írásban kell figyelni"... vagy nem tudják külön kezelni az írást és a beszédet... vagy tudják, de nem értik, hogy az írás a beszédnek a leképezése, és a helyesírás az ejtést követi (persze nagy lemaradással, a dolgok természetéből adódóan) [ld. #7]... de az is lehet, hogy simán olyan helyesírásnácik, mint a #9-es, az ejtéstől teljesen függetlenül. namindegy.
annak mondjuk én is örülnék, ha a lepontozók le is írnák a kifogásukat, hátha tanulunk belőle valamit (ha nem is tőlük, de róluk :-). ettől függetlenül pontozanak le nyugodtan. az nem izgat, csak szeretném tudni én is, hogy miért. – És ezzel tkp. a te kérdésednél lyukadtam ki én is. :-)
(Már zöld lettél, amikor írtam piros volt.)
Amit írtál az érdekes olvasmány volt, nem éreztem bőlére eresztettnek.
"Én abba kisebbségbe tartozom, akik ezeket legszivesebben agyonlőnék."
Ez a másik péla, az helyesen nem az: agyonlőném?
nem, olvasd el újra, T/3: "akik ... agyonlőnék"
egy másik (tömörebb) megfogalmazásban a tiéd is jó lenne:
"Én ezeket legszívesebben agyonlőném."
Megértettem! :)
Ezt találtam:
"Magam reszerol egyelore meg nem vennek egesz szezonra szolo strand berletet."
"...egyelőre még nem..."
Itt a 'még' nem felesleges?
feleslegesnek nem mondanám: ha valaki így fogalmazta meg, annak biztosan oka van. :-)
a mondat értelme szempontjából elhagyható – vagy elhagyható az "egyelőre", és maradhat a "még", akkor is azt jelenti.
de szokták ezt így egybe mondani, van is rá sok százezer találat: [link]
tehát nem aza a kérdés, hogy létezik-e ilyen (az pláne nem, hogy "helyes"-e), hanem esetleg az, hogy miért mondják így.
(ugyanígy "felesleges" a "magam részéről" is, és még egy csomó dolgot lehetne mondani a fenti kérdésekből és válaszokból is, ami "felesleges", elhagyható a mondat értelme szempontjából, valamiért mégis belekerült a megfogalmazásba.)
a nyelvben, a beszédben rengeteg redundancia van, ha úgy vesszük, vagyis csomó "ismétlés": ugyanazt jelentő dolgok, amelyek egymást erősítik, hangsúlyoznak valamit, vagy egyszerűen csak arra szolgálnak, hogy pl. már a mondat elején megtudjunk egy olyan dolgot, ami amúgy talán csak a végén derülne ki... vagy épp emlékeztet a végén arra, amit már az elején mondtunk, de a végén is hangsúlyos... talán mert arról szól a következő mondat... vagy ezer más okból... és ezek még csak az ilyen "mondat/szó/szóelem szintű" dolgok, de van dallam, és sok egyéb metakommunikáció...
emellett a (látszólagos) terjengősség mellett a nyelv nagyon takarékos is: egy csomó dolgot nem mond, amit logikus lenne, de felesleges(!), mert kiderül máshonnan (a kontextusból, a metakommunikációból, a helyzetből...).
na, eldugulok.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!