Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » A kellesz a kell helyett....

A kellesz a kell helyett. Teljes értékűen a kell-t helyettesíti, vagy a kell "jövő ideje" (el fog kelleni helyett)?

Figyelt kérdés
2021. márc. 22. 20:31
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
100%

Ha nem érted a lényeget, minek szólsz bele? Nekem van Erdélyben gyerekeskedett kollégám, kései ötvenes éveire sem vetkőzte le ezt az egyet, hogy meg kellesz csinálni, amúgy nagyon szépen beszél "hivatalos" magyar nyelven.

Mondjuk abban igazad van, hogy a bunkóságnak itt van teljesen hivatalos szakkifejezés alternatívája is, nyelvi rasszizmus. De szerintem a bunkóság definícióba a nyelvművelők sem köthetnének bele, mert a precízség megvan benne, legfeljebb a visszafogottság nincs.

2021. márc. 24. 08:07
 12/15 anonim ***** válasza:
100%

Szia! Én Magyarország legnyugatibb megyéjéből származom, és nálunk ez a kifejezés, hogy "kellesz", a Te általad említett értelemben nem ismert és nincs is használatban. Két példa:

El kell majd mennem az orvoshoz. (kell majd, nem pedig kellesz!)

Udvarló a lánynak a fülébe súgja: "kellesz nekem". Magyarul akar tőle valamit.

2021. márc. 24. 10:26
 13/15 anonim ***** válasza:
83%
9-es: a tájszólás csöppet sem bunkóság!!
2021. márc. 24. 11:26
 14/15 Fingkirály ***** válasza:

A "kellesz" valóban tájszólás, de egy hellyel-közzel tükörfordítás, még pedig a német "muss sein"-é.

Nem meglepő módon tükörfordítás helyett magyarosodott is a kifejezés, ha úgy írom le, hogy "muszáj", már mindjárt ismerosebbwn hangzik :)

2021. aug. 9. 21:00
 15/15 anonim ***** válasza:
#13, szerintem te nem tudsz olvasni.
2021. aug. 9. 21:32
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!