Tudnátok segíteni a szóelemekre bontásban?
Ebben a kettő szóban kellene segíteni:
Egyezségre
Művelődünk
Eltudnátok magyarázni hogy hogy van ez pontosan? Eléggé sürgős lenne de nem értem
ha sürgős, akkor érd be ezzel...
ha esetleg az #1 helyett a #2-re hagyatkozol, akkor
– a "jelző" helyett "jel" olvasandó,
– az "esetrag" pedig szerintem csak "rag", nem hinném, hogy esetragnak hívják nálunk, azon a szinten legalábbis, ahol ilyen feladatok vannak :-)
– az "ődünk" pedig nyilván nem képez egy egységet...
#3 Hogy a viharba ne esetrag volna az, egész pontosan sublativus eset ragja, és ez sokkal pontosabb, mintha azt mondanám, hogy határozórag.
Az ődünk igenis egy egység, nézz utána, ezt most úgy másoltam ki lustaságból wikiről, de komolyabb tanulmányokban is az az álláspont, hogy ez egy egység, mégpedig igeképző:
Toldalék -ődik/-odik/-edik
Igeképző.
kezd → kezdődik
Gondolj csak bele, tudsz olyat mondani, hogy művelőd? NEM! Hát akkor? Az "őd" miből mit képezne, vagy az mi akarna ott lenni úgy magában? Ez az "őd" csak egy másik szóelemmel egy egységben képes egy szóban szerepelni, tehát önmagában nem, nincs olyan, hogy művelőd, esetleg egy személyraggal egy egységben már lehet olyan, hogy művelődünk, ezáltal nem is lehet az "őd" elemet egy önálló egységként kezelni.
#4:
tökmindegy, hogy pontosabb, szakszerűbb, nyelvészesebb stb. ha egyszer nem azt kérik számon attól, akinek tanácsot adsz...
de ha ma már tanulnak a magyar áltiban esetragokat, akkor visszakozni leszek kénytelen
ődünk: azt írtad: "ez vmi személyrag"
nyilván ez csak az ünk-re vonatkozik, az "őd" (-ód(ik)/-őd(ik)) pedig valóban egy képző.
pont úgy, ahogy a másik szónál az "egyez" -ez-ére is ezt mondtad, pedig az E/3-as teljes formája "egyezIK", nincs "egyez" (ahogy nincs "művelőd" sem...
az ikes igék tövei már csak ilyenek...
Egyik hozzászóló sem tud, viszont szeretne.
Szótő + toldalékok. Úgy, mint képző, jel, rag.
Egyezségre = egy +(e)z igeképző +-ség főnév képző + -re határozórag
Művelődünk= mű/v (műv létező tő pl. műv/i) + (e) l-igeképző + -ő folyamatos melléknévi igenév képző + d(ik) visszaható ige képzője +-ünk személyrag.
Zárójelben a kötőhangzók.
na, de jó, hátha tanulok valamit:
jól értem, hogy a tetv is létező tő, meg a darv is? (meg az odv, lov, tav stb.)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!