Kell szóköz a mérőszám és a mértékegység közé?
Ez nem szavazás kérdése :) Esetleg ha úgy írjuk a kérdést, hogy melyik lenne jobb szerinted...?
A szabály szerint kell.
Mint ahogyan írják is, a rövidítésből származó mértékegységeket külön kell írni. Ez azért van, mert írásban is különírjuk; például százhuszonöt kilógramm = 125 kilógramm = 125 kg
A százalék, ezrelék, fok (szögperc, szögmásodperc), coll esetén egyéb jelölést használnak, és azok szokásból adódóan "ragadnak".
Na ezért jó hogy megkérdeztem, mert én például úgy tudtam, hogy mindig egybe kell írni :)
Köszönöm a válaszokat!
Gyakran nem teszik ki, spórolásból, meg azért is, mert folyó szövegben picit zavaróbb, ha külön tagot képez. Ha egybe van, akkor is jól elkülönülnek, hiszen számok után betűk jönnek, de mégis jobban látszik, hogy egybe tartoznak.
(Utolsó, a kilogramm az rövid o-val van, a "magyar beceneve" a kilogrammnak a kiló. De úgy, hogy kilógramm, úgy hibás.)
Eléggé fura ez a szabály, hiszen ha kimondjuk, hogy 5 százalék, akkor elég jól érzékelhető, hogy nem mondjuk egybe a két szót.
Kár, hogy írni pedig egybeírjuk. Így: 5%. Szóval béna a szabály, jó lenne, ha módosulna.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!