Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Hogy írjuk azt, hogy félhold/F...

Hogy írjuk azt, hogy félhold/Félhold? kisbetűvel vagy nagybetűvel? A Hold nem nagybetű?

Figyelt kérdés

2020. dec. 8. 16:02
1 2 3
 11/26 BringaManó ***** válasza:

#8: "változásra érett szabály":

Az lehet, hogy neked ez a véleményed, és az is rendben van, ha te ennek megfelelően írsz, nyugodtan vívja mindenki a személyes forradalmát (van, amit én is direkt nem írok helyesen :-)

De a Helyesírás kategória arra való, hogy a kérdező megtudja, hogy "hivatalosan" (az Akadémia játékszabályai szerint) jelenleg mit hogyan kell(ene) írni. Ezért nem szép dolog itt dezinformálni (pl. #3), akkor sem, ha neked nem tetszik a szabály.

Majd a kérdező eldönti, hogy alkalmazza-e (mert ötöst akar magyarórán), vagy lázad (mert szeretne bekerülni a következő szabályzatba, még ha áttételesen is). :-)

Még az se tragédia, ha elmondod, hogy ez-és-ez a szabály, de neked nem jön be, szerinted változzon meg. De te nem így tettél. :-(

#9: "Ne írjunk már olyat, hogy jupiter körüli utazás... :) Meg "Egész franciaország szerte utaztam." :)"

Nem írt ilyet senki, nem is akart, fel sem merült... Kifejezetten a nap-föld-hold hármasról van szó! Ezek nem példák voltak, hanem taxatív felsorolás.

2020. dec. 9. 13:53
 12/26 TappancsMancs ***** válasza:
40%

Okés, mindenki gondolja ahogy jónak látja.

"A nagybetűs írásmódot csak hangsúlyozottan a csillagászati vonatkozásokat előtérbe állítva tudományos szövegekben kell alkalmazni."

link: [link]

Ha azt mondjuk, hogy csak csillagászati használatban kell a nagy kezdőbetű, akkor a franciaországnál meg csak földrajztudományi használatnál kelljen. Így korrekt és egységes. És akkor írhatunk olyanokat is, hogy: 😅

- de szép ma a duna vize

- de szép havas a himalája

- magyarország körüli utazás (ha helyes a "föld körüli utazás")

---------------------

Emlékeztetőnek idézem:

10#

"…a föld, a hold és a nap szót tulajdonnévként használjuk, nagybetűvel kezdjük. Erre azonban csak hangsúlyozottan a csillagászati vonatkozásokat előtérbe állítva (például tudományos szövegekben) van szükség."

[link]

"Ha a föld, a hold és a nap szót tulajdonnévként használjuk, nagybetűvel kezdjük, például: a Hold távolsága a Földtől. A mindennapi írásgyakorlatban azonban az ilyen tulajdonnévi szándékú szóhasználat felesleges, tehát például: föld körüli utazás, a hold szépen világít, a nap sugarai."

2020. dec. 9. 19:58
 13/26 anonim ***** válasza:

Csak az érdekesség kedvéért (hogy mosolyogjatok picit): "Felszántottam fél hold rétemet".

Tudom, tudom... (de ne oktassatok ki, hogy ez nem idevágó).

2020. dec. 11. 08:12
 14/26 BringaManó ***** válasza:
85%

hát pedig nem :-)

de akkor már: "Egy nap lesz egy hold földem... Na de most mars dolgozni!"

2020. dec. 11. 08:30
 15/26 TappancsMancs ***** válasza:
Jó jó, csak ezekben az esetekben a hold egy terület mértékegység. Mégsem ugyanaz. Legalábbis itt magyarországon. :) (Ez most kisbetűs, mert nem földrajtudományi értelmű.)
2020. dec. 11. 09:58
 16/26 anonim ***** válasza:

Igazad van #15, és az utolsó mondatomban utaltam is erre.

Hasonló a #15-es megjegyzése a "nap, hold, mars" nevekkel is.

2020. dec. 11. 10:29
 17/26 BringaManó ***** válasza:
tökre nincs neki igaza, de szajkózza, sebaj :-)
2020. dec. 11. 10:46
 18/26 anonim ***** válasza:

Tévesen írtam az utolsó mondatban #15-est, mert 14-es akart lenni. Elnézést!

Rá utaltál, amikor azt írtad, hogy nincs igaaza? Miben nincs igaza? Abban, hogy az általa írt mondatokban kisbetűvel írta a "nap, hold, mars" szavakat? Vagy szerinted kinek és miben nincs igaza?

2020. dec. 11. 10:56
 19/26 BringaManó ***** válasza:

a TappancsMancsra írtad, hogy igaza van, én is rá írtam, hogy nincs.

Hogy mi mindenben, azt már leírtam.

(A 15-ösben pl. két dolog is van:

• "a hold egy terület mértékegység. Mégsem ugyanaz.":

persze hogy nem, de a #3-ban is két külön dologról ír, miért ne lehetne egy harmadikat is ide hozni?... :-)

• "magyarországon. :) (Ez most kisbetűs, mert nem földrajtudományi értelmű.)":

nincs olyan szabály, amely alapján a Magyarország kisbetűs lenne/lehetne. a nap-, hold-, föld-re viszont van.

2020. dec. 11. 11:20
 20/26 TappancsMancs ***** válasza:

A 15-ös válaszomban ott a smile - vagyis viccesen írtam. Értem hogy annak lett írva.

Amire utaltam, az az, hogy szabály az szabály, de vitatható is, és bizony a szabályokat is újra és újra megvitatják, és javítják is adott esetben. Már aki képes ezt is felfogni, hogy ilyen is van. Meg hát ugye elvileg nem mi vagyunk a szabályokért, hanem a szabályok vannak értünk. Nem tartom jónak, ha olyanok vagyunk, mint aki zsiráfot lát és ha nincs benne az állatok nagykönyvében, akkor kijelenti, hogy ilyen állat pedig nincs. Nincs kőbevésve a helyesírás, és bizony azon is szoktak változtatni, tehát ez egy tárgyalható téma. Nálam. :D

Néhány példa szabálymódosításokra (nem új dolog ez):

interjú dr. Prószéky Gáborral az új helyesírási szabályzatról

"Dr. Prószéky Gáborral, az MTA Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottságának elnökével beszélgettünk az új helyesírási szabályzat elveiről és céljairól."

[link]

Megérett a Tűzvédelmi Szabályzat kötelezettségének újragondolása

"A tűzmegelőzéssel foglalkozó közhasznú szervezet szerint az előírás a mai foglalkozási viszonyok között elavultnak számít."

[link]

A KÖZIGAZGATÁS ÚJRAGONDOLÁSA ALKALMAZKODÁS, MEGÚJULÁS, HATÉKONYSÁG

"Érdemi dereguláció az adminisztratív terhek csökkenésével

Helyi rendeletek deregulációja"

[link]

Dereguláció - A Wikipédiából

"Jogi értelemben

A dereguláció jogi értelemben a jogi (túl)szabályozottság mértékének csökkentését jelenti. Két válfaja van: a technikai és az érdemi dereguláció."

[link]

Helyi Építési Szabályzat 1. módosítása

"A módosítás célja: A település nyugati szélén található beépítetlen telkek területén a telekalakítási szabályok újragondolása, a kialakult hagyományos falusias lakóterülethez jobban igazodó szabályozása, maximális telekméret meghatározása."

[link]

Ismét változik a KRESZ - a módosítások listáját a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közölte.

"A módosítás egyértelművé teszi, hogy gyermekbiztonsági rendszert az első utasülésbe is be lehet szerelni, háttal azonban csak akkor, ha az üléshez nincs légzsák, vagy ki van kapcsolva. ...'

[link]

-----------

Komolyan. Most ki gondolhat úgy a Holdra, mint nem égitestre, hanem csak valami látványra. Egy fény valami az égen? És a földrajz és csillagászat még meglehetősen kapcsolódóak is, jobban mint a biológia és a Hold.

Ki is lehetne írni egy szavazást. :D Hogy kinek nagybetűs a Hold és a Nap? (Ugye nyilván nem a naptári napra értve.)

2020. dec. 11. 13:59
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!