Ropogtassa vagy ropogtattya vagy ropogtatja?
A ropogtatja szóban az összeolvadás nevű mássalhangzó törvény figyelhető meg.
A ropogtassa szóban pedig írásban jelölt teljes hasonulás fedezhető fel, mely előre hat, az írással megegyező irányban, hiszen az s betű a felszólító mód -j jelét önmagához teljesen hasonlóvá tette, és ez írásban is megjelenik.
Ezt úgyis hívják, hogy grammatikailag jelölt teljes hasonulás.
---Irén néni
#4: nem értem ezt a keverést... te most a ropogtassára reagáltál, vagy a ropogtattyára?
A ropogtassa helyesírása rendben van (akkor is, ha kijelentő módban használják), a ropogtattya pedig nem jó, mert azt akkor is ropogtatjának írjuk, ha kijelentő mód, és akkor is, ha valaki – hiperkorrekció miatt – felszólító módban használja.
#7: bocsánat, azt hiszem, félreértettelek.
a #4-ban mire írtad, hogy "az is tök jó, de csak szóban"?
(először azt hittem, hogy a #3-asban lévő ropogtassá-ra, de talán mégsem)
Az én válaszomat tessék tanulmányozni: #5
---Irén néni
4-es válaszoló vagyok
Igazad van Bringamanó, félreérthető voltam. Csak egyet akaratm veled érteni abban, hogy a “ropogtassa” alak kijelentő módban ugyanolyan jó, mint a köznyelvi “ropogtattya”, amit persze tj-vel kell írni, így aztán a hosszú tyés változat írásban nem is létezik.
Csak rosszul fogalmaztam meg, túl tömören akartam.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!