Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Kezdhetek azzal egy mondatot...

Kezdhetek azzal egy mondatot hogy mivel?

Figyelt kérdés
2020. dec. 1. 13:20
 1/7 anonim ***** válasza:
94%
Mivel kapcsolatban? 🤔
2020. dec. 1. 13:33
 2/7 2*Sü ***** válasza:
93%

Mivel ez nem írás, hanem beszéd kérdése, a kérdés nem jó kategóriában van. Vannak olyan – jellemzően általános iskolában hangoztatott – ökölszabályok, hogy például „hát”-tal, „és”-sel, „de”-vel nem kezdünk mondatot”. DE mégiscsak kezdünk ezekkel a szavakkal is mondatokat. ÉS ez nem hiba. Hát nem sajátos, hogy ezt az általános iskolás ökölszabályt sokan lépten-nyomon számon kérik másokon, míg maguk is számtalanszor így használják a nyelvet.

Persze érthető azért az ökölszabály, ha valaki minden második mondatát „hát”-tal kezdi, afféle kötőszóként, ami nélkül ugyanúgy értelmes maradna az adott mondat, az tényleg nagyon zavaró tud lenni:

Tanár: Ki írta a Nemzeti dalt?

Diák: Hát… Petőfi Sándor.

Tanár: És (sic!) mikor írta?

Diák: Hát… Biztos, hogy nem 1848. március 15. után.

Tanár: Hát (sic!) akkor mikor?

Diák: Hát… 1848. március 13-án…

Tanár: Pistike, „hát”-tal nem kezdünk mondatot! – mondá a tanár, miközben az előző mondatát ő is „hát”-tal kezdte…

2020. dec. 1. 13:45
 3/7 anonim ***** válasza:
92%
Mivel nem tilos, ezért igen, kezdhetsz.
2020. dec. 1. 14:00
 4/7 TappancsMancs ***** válasza:
91%
Mivel így folytatod a megkezdett témát, és az elején a "mivel"-lel utalhatsz az előzmény tovább szövésére. Mint ahogy ezt tettük itt is a válaszokban :)
2020. dec. 1. 14:04
 5/7 anonim ***** válasza:
100%
#2 ezt nálunk azzal szerelte le a rutinos tanárnő, hogy "ötödikes magyarórán "és"-sel nem kezdünk mondatot!"
2020. dec. 1. 14:25
 6/7 anonim ***** válasza:
84%
(ja de várjunk - végül is ő is ott volt a magyarórán :D )
2020. dec. 1. 14:25
 7/7 BringaManó ***** válasza:
65%

"Mivel így folytatod a megkezdett témát"

nem feltétlenül folytatás: ezt lehet olyan következtető mellérendelő mondatban is használni, amelyben először van az ok, azután az okozat, ilyenkor természetesen a "mivel" a mondat elejére kerül:

"Mivel nem volt otthon kenyér, elmentem a boltba."

más formákban pl.:

"Tekintve, hogy nem volt otthon kenyér, elmentem a boltba."

"Nem volt otthon kenyér, ezért elmentem a boltba."

és fordított tagmondatsorrenddel:

"Elmentem a boltba, mert nem volt otthon kenyér."

"Elmentem a boltba, mivel nem volt otthon kenyér."

"Elmentem a boltba, ugyanis nem volt otthon kenyér."

stb.

2020. dec. 2. 04:08

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!