Kezdhetek azzal egy mondatot hogy mivel?
Mivel ez nem írás, hanem beszéd kérdése, a kérdés nem jó kategóriában van. Vannak olyan – jellemzően általános iskolában hangoztatott – ökölszabályok, hogy például „hát”-tal, „és”-sel, „de”-vel nem kezdünk mondatot”. DE mégiscsak kezdünk ezekkel a szavakkal is mondatokat. ÉS ez nem hiba. Hát nem sajátos, hogy ezt az általános iskolás ökölszabályt sokan lépten-nyomon számon kérik másokon, míg maguk is számtalanszor így használják a nyelvet.
Persze érthető azért az ökölszabály, ha valaki minden második mondatát „hát”-tal kezdi, afféle kötőszóként, ami nélkül ugyanúgy értelmes maradna az adott mondat, az tényleg nagyon zavaró tud lenni:
Tanár: Ki írta a Nemzeti dalt?
Diák: Hát… Petőfi Sándor.
Tanár: És (sic!) mikor írta?
Diák: Hát… Biztos, hogy nem 1848. március 15. után.
Tanár: Hát (sic!) akkor mikor?
Diák: Hát… 1848. március 13-án…
Tanár: Pistike, „hát”-tal nem kezdünk mondatot! – mondá a tanár, miközben az előző mondatát ő is „hát”-tal kezdte…
"Mivel így folytatod a megkezdett témát"
nem feltétlenül folytatás: ezt lehet olyan következtető mellérendelő mondatban is használni, amelyben először van az ok, azután az okozat, ilyenkor természetesen a "mivel" a mondat elejére kerül:
"Mivel nem volt otthon kenyér, elmentem a boltba."
más formákban pl.:
"Tekintve, hogy nem volt otthon kenyér, elmentem a boltba."
"Nem volt otthon kenyér, ezért elmentem a boltba."
és fordított tagmondatsorrenddel:
"Elmentem a boltba, mert nem volt otthon kenyér."
"Elmentem a boltba, mivel nem volt otthon kenyér."
"Elmentem a boltba, ugyanis nem volt otthon kenyér."
stb.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!