Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Titeket mi motivál arra, hogy...

Titeket mi motivál arra, hogy helyesen írjatok?

Figyelt kérdés
Én szeretek helyesen írni, senki ne értse félre a kérdést. Csak kíváncsi vagyok.

2020. nov. 21. 19:40
1 2 3 4
 1/31 anonim ***** válasza:
89%
Nekem csak szimplán jól esik.
2020. nov. 21. 19:42
 2/31 anonim ***** válasza:
94%

Nehéz megfogalmazni, egyfajta belső igény alakult ki bennem. Pedig nem tartom magam nyelvtan zseninek, néha elbizonytalanodom, de olyankor ég is fejem.

Olyasmi ez, mint hogy nem járok koszos ruhában, WC után kezet mosok, stb. A helytelen, rosszul összerakott mondatok valahogy zavarnak, mint egy sárfolt a szőnyegen. :)

2020. nov. 21. 19:58
 3/31 anonim ***** válasza:
100%

Kiskoromban a tanáraimnak, szüleimnek akartam ezzel is megfelelni, örömet okozni. Felnőtt fejjel ez annyiban módosult, hogy hogy most már magamnak akarok megfelelni, az elvárás pedig ugyanaz maradt, mint kiskoromban (vagyis hogy jól csináljam a dolgokat).

Egyébként ha valamit sikerül hibátlanul megoldanom (és nem csak véletlenül vagy rutinból, hanem tudatosan, a feladatra koncentrálva, átgondolva a hibalehetőségeket), a ami napig átjár az a jóleső érzés, ami akkor jelentkezett, amikor kiskoromban megdicsért a tanító néni.

Hát ezért... :)

2020. nov. 21. 20:06
 4/31 chtt ***** válasza:
100%

Érdekes kérdés, kíváncsian lesem én is a válaszokat.

Engem pl. semmi. Így tanultam meg, amikor írok eszembe sem jut, hogy helyes vagy sem. Amúgy, ha jó helyesíró vagy, próbáltál már szándékosan hibásan írni? Nekem néha kell. Nem könnyű. :)

2020. nov. 21. 20:10
 5/31 anonim ***** válasza:
88%
Hozzájárul a belső egyensúlyhoz. Nem csak helyesírásban, hanem máshol is igyekszik az ember a rend felé törekedni.
2020. nov. 21. 20:47
 6/31 anonim ***** válasza:
88%
Ez nálam igényesség kérdése. Azt is kérdezhetnéd, hogy mi motivál arra, hogy normális ruhákban járjak és ne szakadt rongyokban. Mert normálisan akarok kinézni. Valahogy így van ez a helyesírással is, csak másfajta értelemben.
2020. nov. 21. 21:26
 7/31 anonim ***** válasza:
83%

Én szimplán csak azért, mert nyelvtannáci vagyok.

Na jó, én nem. De a jelenség létezik. Vannak emberek, akik abban élik ki a perverzióikat, hogy beszólhatnak egy rosszul írt szóért.

A magam részéről csak csatlakozni tudok az előttem szólókhoz; így tanultam meg, belső igényesség, stb.. Meg valahol presztízskérdés is; aki olvashatatlanul ír (nyelvtani értelemben), nehezen vehető komolyan.

2020. nov. 21. 22:06
 8/31 anonim ***** válasza:
73%
Nálam ez nem csak "egyszerű" motiváció. Ez külső és belső kényszer egyszerre. Egyetemen oktatok kémiát. Nem lenne hiteles a kémia tudásom, ha azt nem hibátlan nyelvhasználattal adnám át. Ha egy ötödikes lepipálna helyesírásban...
2020. nov. 21. 22:17
 9/31 anonim ***** válasza:
81%
Amatőr író vagyok, ez az egyik oka, de egyébként is nagyon szeretem, ha valami esztétikus, és ez a szavakra is igaz.
2020. nov. 21. 22:41
 10/31 anonim ***** válasza:
22%
Mint #3 megállapítja, a felelős az iskola, amelyik a helyesen írást összekapcsolja a jutalmazással. Azon kívül már csak a nyájszellem és a vezetőt követési igény motiválja a bolygólakót, hiszen a helyesen írás csak egy csinált fogalom. A Gyakorit nézve viszont ezek mind idejétmúlta spekulációk, annyira elterjedt például a -ba a -ban helyett.
2020. nov. 22. 09:12
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!