Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Az AKIK kikre vonatkozik?

Az AKIK kikre vonatkozik?

Figyelt kérdés

A B csoport tagjai egyenrangúak az A csoport tagjaival, akik sok feladatban még jobban is teljesítettek, mint az A csoport.

Szerintem az "akik" nyelvtanilag az A csoport tagjaira vonatkozik, mivel az A csoport után áll, de értelmileg a B csoportra vonatkozik. Vagy vonatkozhat a B csoportra is, és akkor kétértelmű a mondat?

A B csoport tagjai egyenrangúak az A csoport tagjaival, és sok feladatban még jobban is teljesítettek, mint az A csoport.

ez már egyértelmű

2020. nov. 20. 14:14
 1/8 A kérdező kommentje:

Bocsi, rosszul írtam.

maximum csak akkor lehet kétértelmű, ha a végét lehagyom:

A B csoport tagjai egyenrangúak az A csoport tagjaival, akik sok feladatban még jobban is teljesítettek.

2020. nov. 20. 14:15
 2/8 anonim ***** válasza:
77%
Köszönjük, hogy megválaszoltad a kérdést:) Ahogy írtad úgy van, ha nem állna ott a 3. része a mondatnak, akkor kétértelmű lenne, de ezt az is tudta, aki leírta:)
2020. nov. 20. 14:42
 3/8 A kérdező kommentje:
Én mondjuk alapból arra vonatkoztatom az AKIK-at, ami mögött áll, nekem az a furcsa, ha az elsőnek említett dolgokra vonatkozik.
2020. nov. 20. 14:45
 4/8 anonim ***** válasza:
63%
A magyar nyelvből ez nem derül ki, de szerintem az angolból se derülne, ezért le kell írni, hogy mire vonatkozik. De lehet, hogyha meg lenne fordítva, akkor érthetőbb lenne.
2020. nov. 20. 15:13
 5/8 anonim ***** válasza:
63%
Én is ezt mondtam a másik kérdésednél. Remélem, hogy most már elhiszed.
2020. nov. 20. 15:49
 6/8 anonim ***** válasza:
63%
Akik helyett elobbiek vagy utobbiak, es egyertelmu lesz a fogalmazas.
2020. nov. 20. 19:05
 7/8 anonim ***** válasza:

Szerintem csak az A csoport tagjaira vonatkozhat. Ha a B csoportra vonatkozna, akkor a következő mondatnak is értelmesnek kéne lennie:

A B csoport tagjai gyorsan felszálltak a vonatra, akik sok feladatban jól teljesítettek.

2020. nov. 20. 20:59
 8/8 BringaManó ***** válasza:

Az én magyar nyelvemen az eredeti mondatodban az akik csak az A-ra vonatkozhat nyelvtanilag (de úgy nem értelmes logikailag).

logikailag alapvetően kétféleképpen tudnám helyrekalapálni:

A B csoport tagjai, akik egyenrangúak az A csoport tagjaival, sok feladatban még jobban is teljesítettek, mint az A csoport.

A B csoport tagjai, akik sok feladatban még jobban is teljesítettek, mint az A csoport, egyenrangúak az A csoport tagjaival.

(ezek közül az elsőnek van igazán értelme, de logikailag a második is okés)

2020. nov. 20. 21:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!