Az AKIK kikre vonatkozik?
A B csoport tagjai egyenrangúak az A csoport tagjaival, akik sok feladatban még jobban is teljesítettek, mint az A csoport.
Szerintem az "akik" nyelvtanilag az A csoport tagjaira vonatkozik, mivel az A csoport után áll, de értelmileg a B csoportra vonatkozik. Vagy vonatkozhat a B csoportra is, és akkor kétértelmű a mondat?
A B csoport tagjai egyenrangúak az A csoport tagjaival, és sok feladatban még jobban is teljesítettek, mint az A csoport.
ez már egyértelmű
Bocsi, rosszul írtam.
maximum csak akkor lehet kétértelmű, ha a végét lehagyom:
A B csoport tagjai egyenrangúak az A csoport tagjaival, akik sok feladatban még jobban is teljesítettek.
Szerintem csak az A csoport tagjaira vonatkozhat. Ha a B csoportra vonatkozna, akkor a következő mondatnak is értelmesnek kéne lennie:
A B csoport tagjai gyorsan felszálltak a vonatra, akik sok feladatban jól teljesítettek.
Az én magyar nyelvemen az eredeti mondatodban az akik csak az A-ra vonatkozhat nyelvtanilag (de úgy nem értelmes logikailag).
logikailag alapvetően kétféleképpen tudnám helyrekalapálni:
A B csoport tagjai, akik egyenrangúak az A csoport tagjaival, sok feladatban még jobban is teljesítettek, mint az A csoport.
A B csoport tagjai, akik sok feladatban még jobban is teljesítettek, mint az A csoport, egyenrangúak az A csoport tagjaival.
(ezek közül az elsőnek van igazán értelme, de logikailag a második is okés)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!