Az ly miért "elipszilon"? Nem ejnek (elynek) kéne mondani?
"Megnevezése elipszilon vagy ej."
[link]
2020. okt. 12. 16:46
2/10 A kérdező kommentje:
Akkor úgy kérdezem, hogy miért népszerű az elipszilon és miért népszerűtlen az ej?
Így alakult, az elipszilon terjedt el. Nem kell benne túl sok logikát keresni, sok hasonló napi használatbeli furcsaság van a nyelvben.
2020. okt. 12. 16:54
Én például amikor tanultam az ábécét, ejnek mondtuk. Pedig nem volt olyan rég, mivel 2012-ben voltam másodikos.
2020. okt. 12. 17:39
Valaki szokta úgy mondani, hogy ejipszilon???? Vagy én értettem félre valamit
2020. okt. 12. 19:45
LY, mi a kő! Tyúkanyó, kend...
Talán ezért nem terjedt annyira el.
Amúgy az ábécét darálva nekünk is ej volt.
2020. okt. 12. 21:07
Melyik ókori nép mitológiai istennek a rég letünk falujának a háta mögött tanultál te ilyet? Mert hogy a verset ismerem de az "ej" valami istentelenül betépett tanár/tanárok műve lehetett
2020. okt. 12. 22:12
Egyéni vélemény, de az "ej" elnevezésnek semmi értelme nincs. Az elipszilon(os jé)-nek van.
Az igazság az, hogy régen nem volt teljesen egy hang a két "jé", ma már az. Így viszont, ha azt mondjuk, hogy jé, akkor a másik vissza kérdez, hogy jó, de melyik? Erre a válasz, hogy az "elipszilonos jé".
A többi dupla betű pedig külön hangot jelöl, szóval egyértelmű, hogy azokat miért nem "gé ipszilon"-nak mondjuk.
2020. okt. 12. 22:45
9/10 A kérdező kommentje:
Utolsó, nem értek veled egyet. Ha az L-t ellnek mondjuk, miért ne mondhatnánk az LY-t elynek/ejnek?
Ha azt mondjuk, "jé", nem kell visszakérdezni, hogy melyik, mert a "jé" automatikusan pontos j-t jelölne, az "ely" pedig ly-t.
És az "elipszilonos jé" nekem olyan fura. Olyan, mintha azt mondanád, hogy túrós túrótorta vagy csokis forró csoki.
A kérdésre a válasz: az egyértelműség miatt. Az ábécé betűit sorolva, valóban az ly = ej, a j = jé. Így is tanították nagyon sok éven át. Csakhogy - mint ma is - mindig voltak rossz tanulók, akik keverték, vagy nem értették a dolgot. Az ej neki egy szó volt, de problémát jelentett az is, a "k" miét ká, és utána a "l" miért el és miért nem lá. Az ő számukra terjedt el az iskolai oktatásban (és utána a közéletben), hogy a két jé közül az egyik a klasszikus "j", a másik pedig az, ami ellből és ipszilonból tevődik össze. Az a jé tehát az ellipszilonos jé.
2020. okt. 13. 16:12
Kapcsolódó kérdések: