Rámtette a telefont vagy rám tette a telefont?
Utóbbi.
Ha az igekötőt ragozod, akkor elválik az igétől (a legtöbb esetben).
"akkor elválik az igétől (a legtöbb esetben)"
Egen, de nem mindig, lásd az "elválik" pont nem. Csak szórend-változásnál VÁLIK EL.
Ezek a szavak a történelem folyamán lassan "nőnek össze", nem mind, nem ugynaakkor. Ezért írtam ,amit írtam feljebb.
"lásd az "elválik" pont nem"
Akkor nem, ha az igekötő ragzódik.
rám tesz - rád tesz - rátesz
ráteszek - ráteszel - rátesz
Áruljátok már el, mi a különbség a rá- és az el- közt.
Mert szerintem nyelvtanilag semmi.
#3: mikor nem?...
#4 Wm: félreértetted (és lenyested a fontos részt): "Ha az igekötőt ragozod (...)"
#7 Wm: a helyzet az, hogy ez pont egy elég gubancos dolog, nyelvtanilag is, helyesírásilag is.
A nyelvtani bonyodalmak alatt éppen ezeket az általatok említett dolgokat értem: hogy mikor határozószó, és mikor igekötő, mit lehet személyraggal (vagy személyjellel?) ellátni, és ha ellátjuk, akkor attól változik-e az igekötő a szófaja...
A helyesírási izgalmak pedig, hogy mikor nő össze, vagyis mikor írjuk egybe/külön – amik természetesen az előző kérdésektől (is) függnek.
De kár lenne erről hosszan elmélkednem, hiszen mindezeket az "anomáliákat" meghallgathatjuk SZNS-től ebben a videóban:
Kérdésedre (hogy mi a különbség), nem tudok nagy meglepetést mondani, csak ami már eddig is kiderült: az egyikhez lehet személyregot kapcsolni (szoktunk is), a másikhoz nem.
(A helyesírást illetően pedig: éppen az említett különbség miatt az egyik rendes igekötőként viselkedik, a másik meg időnként "átvált határozószóba".)
"félreértetted (és lenyested a fontos részt): "Ha az igekötőt ragozod (...)"
Hoppá, tényleg.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!