Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Hogy lehetne egyértelműbben...

Hogy lehetne egyértelműbben leírni? (ha - nem feltételességet fejez ki)

Figyelt kérdés

Ha szeretne egy jobb életet, tehetne érte többet.

Ez a mondat mennyire egyértelműen fejezi ki, hogy nem feltételről van szó, hanem tényről (tudjuk, hogy szeretne egy jobb életet, de nem tesz érte)?

És ha hozzáírok még valamit, egyértelműbb lesz? Például:

Ha annyira szeretne egy jobb életet, tehetne érte többet.

Ha már egyszer szeretne egy jobb életet, tehetne érte többet.

Illetve kérdéssé alakítva ezeket:

Ha annyira szeretne egy jobb életet, miért nem tesz érte többet?

Ha már egyszer szeretne egy jobb életet, miért nem tesz érte többet?

2020. okt. 1. 07:41
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
67%
Ahhoz, hogy jobb élete legyen, többet kell tennie érte.
2020. okt. 1. 08:35
 2/11 anonim ***** válasza:

Fordítsd meg:

Tehetne többet (is) érte, ha jobb életet szeretne.

2020. okt. 1. 10:06
 3/11 A kérdező kommentje:
Még így megfordítva is érzek benne feltételességet (nem feltétlenül ténynek hangzik), pedig pont ezt szeretném kiküszöbölni.
2020. okt. 1. 11:03
 4/11 anonim ***** válasza:
100%

Hat mivel beleteszed a "ha" szocskat, persze hogy felteteles mod.

Jobb eletre vagyik? Tegyen erte!

2020. okt. 1. 12:26
 5/11 BringaManó ***** válasza:
72%

ahogy a #4, én sem értem, hogy ha egyszer benne van a "ha", akkor hogy gondoltad kiirtani belőle a feltételességet...

ha nemcsak feltételezés, hanem tény, akkor írd azt...

"Jobb életet szeretnél – hát tegyél többet érte!"

"Mivel jobb életet szeretnél, többet kell tenned érte!"

"A jobb életért, amelyet szeretnél, többbet kell tenned!"

stb.

persze nem véletlen, hogy a te feltételes mondatod a legtermészetesebb: egyrészt "te" tudod, hogy mit szeretnél, nyilván nem "én" fogom neked megmondani, másrészt arról is neked kell döntened, hogy szeretnéd-e annyira a jobb életet, hogy hajlandó vagy érte többet tenni, harmadrészt mindezt tudatosítani is szeretném benned, ezért ennek megfelelően fogalmazok...

(szóval a szituációból adódik, hogy a "feltételes" megfogalmazás a "normális")

2020. okt. 1. 12:47
 6/11 A kérdező kommentje:

Úgy értettem, hogy én tudom, mi a helyzet, de mások nem biztos.

Nem értem Katit. Ha jobb életet szeretne, miért nem tesz érte.

Ez így már jobb, ugye? (Tudom, hogy jobb életet szeretne)

2020. okt. 1. 12:52
 7/11 anonim ***** válasza:

Ha nélkül. Már ha nem akarsz feltételes értelmet kölcsönözni neki.

"Nem értem Katit. Jobb életet szeretne, miért nem tesz érte?"

2020. okt. 1. 14:12
 8/11 anonim ***** válasza:

Még egy variáció. :))

Tehetne többet (is) érte, ha már jobb életet szeretne.

2020. okt. 1. 14:25
 9/11 anonim ***** válasza:

Vagy: Tehetne többet is a jobb életért.

Akárhogy is csűrjük-csavarjuk, a feltételesség benne lesz a mondatban, ha a ha szócskával operálunk. Ha az a célunk, hogy ne legyen feltételes módban, akkor ha nélkül kellene megfogalmazni, mivel a ha szócska pont arra való, hogy feltételes módot fejezzünk ki.

2020. okt. 1. 16:00
 10/11 BringaManó ***** válasza:
100%

"Ez így már jobb, ugye?"

Eddig sem volt rossz, most ettől sem lett jobb... Nem a mondattal van baj, hanem azzal, amit gondolsz róla. :-)

A mondat szó szerint(!) mindenképpen tartalmazza a feltételességet, ha benne van a "ha".

Ha meg nem a szó szerinti értelmét vesszük, hanem a szokásos értelmezését annak, amit egy ilyen mondat jelenteni szokott, akkor azt mondhatjuk, hogy csak a helyzetből derül ki, hogy valóban van-e benne feltételesség:

(1) ha az előzményekből az derül ki, hogy az illető szeretne jobb életet, akkor az eredeti mondat ("Ha szeretne egy jobb életet, tehetne érte többet.") is pontosan azt jelenti, amit szeretnél:

'Tudjuk, hogy jobb életet szeretne, de ezért neki kellene tennie.'

tehát ez esetben az első tagmondat értelme sem feléteteles, és a második tagmondat sem arról szól, hogy mire "lenne lehetősége" (teHETNE) – pedig szó szerint ezt jelentené! –, hanem hogy mit teGYEN, mit javaslunk, mit látnánk jónak, mit kellene tennie ahhoz, hogy jobb élete legyen.

(2) Ha viszont a szövegkörnyezetből az derül ki, hogy valóban nem ismerjük, hogy mit szeretne az illető, akkor lehet valódi feltételesség, és valódi lehetőség:

"Ha szeretne egy jobb életet, tehetne érte többet – de ha nem szeretne, akkor nem kell strapálnia magát. Ezt döntse el ő, az ő dolga, nem szólok bele."

Tehát ha te tudod, hogy az (1) a helyzet, és ezt az információt bele is szeretnéd fogalmazni a mondatba, akkor át kell alakítanod. De amíg benne hagyod a "ha"-t, addig szerintem nem fogod tudni kiiratni belőle ezt a többféle lehetőséget...

Persze ez csak tipp, nem gondoltam végig az összes elképzelhető átfogalmazási módot... Ha írsz még mondatokat, akkor majd azokról is jól megmondjuk, hogy megint nem sikerült-e... :-)

[Persze ezt szerintem te is érzed, szóval őszintén csodálkozom a kérdéseiden, ismét, újra és újra...]

2020. okt. 3. 05:48
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!