Hogy lehetne egyértelműbben leírni? (ha - nem feltételességet fejez ki)
Ha szeretne egy jobb életet, tehetne érte többet.
Ez a mondat mennyire egyértelműen fejezi ki, hogy nem feltételről van szó, hanem tényről (tudjuk, hogy szeretne egy jobb életet, de nem tesz érte)?
És ha hozzáírok még valamit, egyértelműbb lesz? Például:
Ha annyira szeretne egy jobb életet, tehetne érte többet.
Ha már egyszer szeretne egy jobb életet, tehetne érte többet.
Illetve kérdéssé alakítva ezeket:
Ha annyira szeretne egy jobb életet, miért nem tesz érte többet?
Ha már egyszer szeretne egy jobb életet, miért nem tesz érte többet?
Fordítsd meg:
Tehetne többet (is) érte, ha jobb életet szeretne.
Hat mivel beleteszed a "ha" szocskat, persze hogy felteteles mod.
Jobb eletre vagyik? Tegyen erte!
ahogy a #4, én sem értem, hogy ha egyszer benne van a "ha", akkor hogy gondoltad kiirtani belőle a feltételességet...
ha nemcsak feltételezés, hanem tény, akkor írd azt...
"Jobb életet szeretnél – hát tegyél többet érte!"
"Mivel jobb életet szeretnél, többet kell tenned érte!"
"A jobb életért, amelyet szeretnél, többbet kell tenned!"
stb.
persze nem véletlen, hogy a te feltételes mondatod a legtermészetesebb: egyrészt "te" tudod, hogy mit szeretnél, nyilván nem "én" fogom neked megmondani, másrészt arról is neked kell döntened, hogy szeretnéd-e annyira a jobb életet, hogy hajlandó vagy érte többet tenni, harmadrészt mindezt tudatosítani is szeretném benned, ezért ennek megfelelően fogalmazok...
(szóval a szituációból adódik, hogy a "feltételes" megfogalmazás a "normális")
Úgy értettem, hogy én tudom, mi a helyzet, de mások nem biztos.
Nem értem Katit. Ha jobb életet szeretne, miért nem tesz érte.
Ez így már jobb, ugye? (Tudom, hogy jobb életet szeretne)
Ha nélkül. Már ha nem akarsz feltételes értelmet kölcsönözni neki.
"Nem értem Katit. Jobb életet szeretne, miért nem tesz érte?"
Még egy variáció. :))
Tehetne többet (is) érte, ha már jobb életet szeretne.
Vagy: Tehetne többet is a jobb életért.
Akárhogy is csűrjük-csavarjuk, a feltételesség benne lesz a mondatban, ha a ha szócskával operálunk. Ha az a célunk, hogy ne legyen feltételes módban, akkor ha nélkül kellene megfogalmazni, mivel a ha szócska pont arra való, hogy feltételes módot fejezzünk ki.
"Ez így már jobb, ugye?"
Eddig sem volt rossz, most ettől sem lett jobb... Nem a mondattal van baj, hanem azzal, amit gondolsz róla. :-)
A mondat szó szerint(!) mindenképpen tartalmazza a feltételességet, ha benne van a "ha".
Ha meg nem a szó szerinti értelmét vesszük, hanem a szokásos értelmezését annak, amit egy ilyen mondat jelenteni szokott, akkor azt mondhatjuk, hogy csak a helyzetből derül ki, hogy valóban van-e benne feltételesség:
(1) ha az előzményekből az derül ki, hogy az illető szeretne jobb életet, akkor az eredeti mondat ("Ha szeretne egy jobb életet, tehetne érte többet.") is pontosan azt jelenti, amit szeretnél:
'Tudjuk, hogy jobb életet szeretne, de ezért neki kellene tennie.'
tehát ez esetben az első tagmondat értelme sem feléteteles, és a második tagmondat sem arról szól, hogy mire "lenne lehetősége" (teHETNE) – pedig szó szerint ezt jelentené! –, hanem hogy mit teGYEN, mit javaslunk, mit látnánk jónak, mit kellene tennie ahhoz, hogy jobb élete legyen.
(2) Ha viszont a szövegkörnyezetből az derül ki, hogy valóban nem ismerjük, hogy mit szeretne az illető, akkor lehet valódi feltételesség, és valódi lehetőség:
"Ha szeretne egy jobb életet, tehetne érte többet – de ha nem szeretne, akkor nem kell strapálnia magát. Ezt döntse el ő, az ő dolga, nem szólok bele."
Tehát ha te tudod, hogy az (1) a helyzet, és ezt az információt bele is szeretnéd fogalmazni a mondatba, akkor át kell alakítanod. De amíg benne hagyod a "ha"-t, addig szerintem nem fogod tudni kiiratni belőle ezt a többféle lehetőséget...
Persze ez csak tipp, nem gondoltam végig az összes elképzelhető átfogalmazási módot... Ha írsz még mondatokat, akkor majd azokról is jól megmondjuk, hogy megint nem sikerült-e... :-)
[Persze ezt szerintem te is érzed, szóval őszintén csodálkozom a kérdéseiden, ismét, újra és újra...]
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!