Valaki elmagyarázná mikor van -nék, illetve -nák?
A -nék végződést első szám első személyben használjuk, a -nák végződést többes szám harmadik személyben;
én csinálnék
ők csinálnák
Pontosítanék az első válaszon; mind a -nák, mind a -nék használható többes szám harmadik személyben, feltételes módban, tárgyas ragozásnál.
Ők csinálnák
Ők vinnék
Egyes szám első személyben, kijelentő módban, alanyi ragozásnál viszont csak a -nék használható.
Én csinálnék.
“A magas hangrendű magánhangzókat tartalmazó szavakhoz a -nék, a mély hangrendű magánhangzókat tartalmazó szavakhoz a -nák toldalékot illesztjük.” A szabály elvileg.
Viszont igen, E/1-ben nék, T/3-ban nák.
Én innék egy teát,ők meginnák a vizet is.
Pontosítanék(/nák :-) a #2-esen:
a standard nyelvváltozatban (az "irodalmi" magyarban) így van, ahogy mondod ("be tudnék menni"), de rengetegen nem ezt a rendhagyó formát alkalmazzák, hanem harmonikusan (a hengrendi illesztési szokásoknek megfelelően) mondják, vagyis nák-olnak: "be tudnák menni".
Tehát az nem igaz, hogy csak a -nék használható.
#3: honnan van ez az idézet? pontatlan: mi van a vegyesekkel?... eleve csak az utolsó szótag számít: hervadjon, csináltam
és mi van ez E/1-gyel, az azért egy elég fontos kivétel ahhoz, hogy ne legyen megemlítve egy ilyen szabályban.
és amit hozzátettél, az is furcsa: T/3-ban nincs semmi rendhagyóság (ez nem indokolja az említését), ráadásul nem -nák, hanem illeszkedik (ők megvennék).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!