Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Valaki elmagyarázná mikor van...

Valaki elmagyarázná mikor van -nék, illetve -nák?

Figyelt kérdés
Akár példákat is. Köszönöm!
2020. szept. 1. 21:26
 1/7 anonim ***** válasza:
68%

A -nék végződést első szám első személyben használjuk, a -nák végződést többes szám harmadik személyben;

én csinálnék

ők csinálnák

2020. szept. 1. 21:48
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Pontosítanék az első válaszon; mind a -nák, mind a -nék használható többes szám harmadik személyben, feltételes módban, tárgyas ragozásnál.

Ők csinálnák

Ők vinnék

Egyes szám első személyben, kijelentő módban, alanyi ragozásnál viszont csak a -nék használható.

Én csinálnék.

2020. szept. 1. 22:18
 3/7 anonim ***** válasza:

“A magas hangrendű magánhangzókat tartalmazó szavakhoz a -nék, a mély hangrendű magánhangzókat tartalmazó szavakhoz a -nák toldalékot illesztjük.” A szabály elvileg.

Viszont igen, E/1-ben nék, T/3-ban nák.

Én innék egy teát,ők meginnák a vizet is.

2020. szept. 1. 22:20
 4/7 BringaManó ***** válasza:
28%

Pontosítanék(/nák :-) a #2-esen:

a standard nyelvváltozatban (az "irodalmi" magyarban) így van, ahogy mondod ("be tudnék menni"), de rengetegen nem ezt a rendhagyó formát alkalmazzák, hanem harmonikusan (a hengrendi illesztési szokásoknek megfelelően) mondják, vagyis nák-olnak: "be tudnák menni".

Tehát az nem igaz, hogy csak a -nék használható.

2020. szept. 2. 10:01
 5/7 anonim ***** válasza:
17%
Igazad van, a magyar nyelv az, amit a magyarok használnak, nem pedig az, amit néhány sznob kitalál.
2020. szept. 2. 10:10
 6/7 BringaManó ***** válasza:

#3: honnan van ez az idézet? pontatlan: mi van a vegyesekkel?... eleve csak az utolsó szótag számít: hervadjon, csináltam

és mi van ez E/1-gyel, az azért egy elég fontos kivétel ahhoz, hogy ne legyen megemlítve egy ilyen szabályban.

és amit hozzátettél, az is furcsa: T/3-ban nincs semmi rendhagyóság (ez nem indokolja az említését), ráadásul nem -nák, hanem illeszkedik (ők megvennék).

2020. szept. 2. 11:05
 7/7 anonim ***** válasza:
A hangrendi szabály mára kezd kikopni a divatból. Régen azt tanultuk, hogy a magas hangrendű szavakhoz a toldalékok magas hangrendű formája járul, míg a mély hangrendűhöz a mély toldalék dukál. Pl.: leánnyal, legénnyel. Ma meg az van, hogy a legény nyal, a leány meg nyel...
2020. szept. 5. 17:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!