A mozaikszavakhoz és a röviditésekhez járulandó utótagok helyesírásával lenne kérdésem-11. kiadás szerint. Valaki elmagyarázza?
Na szóval,van a CD lemez,nem kötöjelen kapcsoljuk hozzá,de van a CD-lejátszó-az elébb néztem a helyesírásiban-,azt már kötőjellel kapcsoljuk.És a DVD-hez a külünböző utótag kötőjellel vagy anélkül járul?És a PIN kód az kivételes leírású,hogy kötőjel nélkül kapcsoljuk,valamint az SMS rendszer.
A taj,áfához kötőjel nélkül kapcsoljuk az utótagot?
CD lemez, PIN kód stb.:
nem igazi "kivételek", hanem spéci szabályba tartozik, de már küldtem a linket priviben is: [link]
az a lényeg, hogy ha olyan szó van utána, amit amúgy is jelent a betűszó utolsó betűje, akkor az nem igazi utótag (nem összetétel), hanem csak magyarázó szóként van ott, és ezért különírjuk:
CD (D = disc = lemez) -> CD lemez
de a CD-lejátszóban nincs ilyesmi, az rendes összetétel
DVD-vel ugyanígy,
PIN (N=number=szám (vagy itt: kód) -> PIN kód
SMS (S = system = rendszer) -> SMS rendszer
de SMS-küldés.
Na de mivel ez mindenkinek "magas" volt, a 12. kiadás szerint már mindet kötőjellel kell.
taj, áfa, gyes, csok (stb.) kötőjel nélkül, igen
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!