Nehogy vagy hogy?
Amikor rájöttem, ki ette meg a csokit, nem akartam rögtön megmondani, hogy én legyek aki árulkodik.
szóval ez agy nem jó, ugye?
Úgy is jó, de szerintem ritkább ez a szerkezet.
Más a mondatstruktúra, ha „jól tévedek”, a harmadik tagmondat ez esetben a második tagmondatnak nem az állítmányához (nem akartam), hanem a tárgyához (megmondani) kapcsolódik. Kissé máshogy is ejted (rövidebb beszédszünettel).
A "hogy" is működhet, de általában a "nehogyot" használják ilyen esetekben.
De ha biztosra akarsz menni használd azt, amit az első írt, hogy ne.
""hogy"-gyal nem jó a mondat?"
hát így olvasva legalábbis furcsa... :-)
beszédben persze mindig tágabbak a lehetőségek, illetve csomó dolog érthetőbben, árnyaltabban érzékeltethető.
ha ezt, amit írtál, megpróbálom értelmes mondatként elképzelni, akkor úgy "dekódolnám", hogy az utsó két tagmondat, tkp. a "rögtön megmondani"-t maygarázza, értelmezi, vagyis így lehetne az eredeti gondolat:
"Amikor rájöttem, ki ette meg a csokit, nem akartam rögtön megmondani, [nem akartam,] hogy én legyek az, aki árulkodik."
az mondatot az eredeti formájában olvasva – ha nem próbáljuk meg "jól érteni" – inkább ezt jelenthetné:
"Amikor rájöttem, ki ette meg a csokit, nem akartam rögtön megmondani, AZÉRT, hogy én legyek az, aki árulkodik."
(vagy esetleg:
"Amikor rájöttem, ki ette meg a csokit, nem akartam rögtön megmondani AZT, hogy én legyek az, aki árulkodik.")
de ennek semmi ételme nem lenne :-), úgyhogy "kénytelenek" vagyunk máshogy értelmezni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!