Ha valaki nem eszi meg a kaja adagját, ami előtte van a tányéron, azt hogyan mondják helyesen? Nem tudom megenni vagy nem bírom megenni?
Nekem a "nem bírom" tűnik helyesnek, mivel próbálkoztam és megvan minden fizikai előfeltétel, hogy meg tudjam enni.
A "nem tudom" nekem úgy tűnik, akkor lenne helyes, ha valamilyen fizikai akadálya lenne.
Vagy ebben az esetben mindkettő használható esetleg a mindennapi nyelvben megengedett mindkettő?
A bír ige (többek között) olyasmit jelent, hogy elvisel, belső akadályait leküzdve képessé válik. Ilyen akadály evés közepén pl. ha valaki már teleette magát. A tud pedig kb. hogy megvannak a feltételek vagy képességek hozzá.
Mindkettő jó ebbe a mondatba, csak a "nem tudom megenni" többértelmű, de azért általában a szövegkörnyezetből, hangsúlyból kiderül, hogy mire vonatkozik, nem szokott félreértést okozni.
"hogyan mondják helyesen"
Tehát nem a helyesírás a kérdés, hanem hogy az olvasóknak melyik tetszik jobban, jól értem?
(Hiszen mindkettőt mondják – gondolom, ezért merült fel a kérdésed egyáltalán.)
"a mindennapi nyelvben megengedett mindkettő?"
"megengedett"? :-o mármint hogy ki által? erre van valami engedélyezési eljárás? űrlapot is ki kell töltelni?...
"alig van jelentésbeli különbség"
Nem tudom megenni: Nem ízlik az étel; nem ehető; undorító állaga van, stb.
Nem bírom megenni: Ízlik az étel, ennék is belőle, de tele van már a gyomrom.
Szerintem elég nagy különbség van közöttük.
...vagy pedig:
"Marha éhes vagyok, kopog a szemem, de ahogy ez a kaja kinéz... Ne haragudj, de nem bírom megenni."
"Kedves Mari néni, nagyon ízlik, de ezt már nem tudom megenni, tele vagyok."
-----
Ezek nem jól vannak magyarul?
Vagy jól van ez, csak nem választékos?
Mondanak ilyet az emberek? (De nem kéne nekik?)
Bunkó dolog így mondani, ahogy én írtam? Műveletlenség? Igénytelenség?
Hogy fogalmaznátok meg a különbséget?...
(nem a két szó között! hanem a között a két használat között, ami a kérdezőnek "helyesnek" és "nem helyesnek" tűnik)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!